Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanen Liz Cheney vill att hennes parti är "sanningens parti" – och nu utestängs hon från det republikanska ledarskapet på grund av sin kritik av Trump

Från 2021
Liz Cheney talar till medier 12.5.2021
Bildtext Liz Cheney talar till medier 12.5.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Republikanerna i USA:s kongress har straffat Liz Cheney efter att hon kritiserat den förra presidenten Donald Trump och stormningen av kongressen i januari.

Liz Cheney har skarpt kritiserat Trumps falska påståenden om att han blev bestulen på valet i fjol på grund av valfusk. Cheney hörde till de republikaner som röstade för att Trump skulle fällas i riksrätt i januari.

Efter det har partiledningen gjort allt för att minska på hennes inflytande i partiet.

Republikanerna röstade för att avsätta Liz Cheney från ledningen

Republikanerna beslöt i dag vid en hemlig omröstning att avsätta Liz Cheney från ledningen i kongressen. Hon var Republikanernas tredje högsta ledare i representanthuset.

De som ville avlägsna Liz Cheney från partiets ledning anser att hennes kritik av president Donald Trump hindrar partiet från att skapa en enad front mot Demokraterna, och att Cheney distraherar partiet med sin kritik.

Liz Cheney vill inte att republikanerna ska representera lögner

Liz Cheney - som är dotter till den tidigare vicepresidenten Dick Cheney - har anklagat Donald Trump för att ha förgiftat den demokratiska processen i USA med lögner. Hon har kämpat för att hålla partiet fritt från lögnaktiga påståenden och har velat framhålla att partiet är "ett sanningens parti".

Hon har också konstaterat att om man håller sig tyst och ignorerar lögner så leder det till att lögnarna blir uppmuntrade - och att hon inte vill delta i något sådant.

Liz Cheney har sagt att hon "inte vill luta sig tillbaka och tyst sitta och iaktta hur andra leder partier längs en väg som överger rättsstatsprincipen och i stället följer den tidigare presidentens korståg som underminerar vår demokrati".

Kärleken till Donald Trump består..

De flesta republikanska politiker har försökt ha en försonlig inställning till Trump.

Analytiker bedömer att utestängningen av Cheney kan hjälpa Republikanerna att försäkra sig om att partiet kan räkna med Trumps anhängare i kampanjen för kongressvalet 2022 då Republikanerna hoppas på att få majoritet i representanthuset och senaten.

Enligt den republikanska strategen Alex Conant består Republikanernas kärlek till Donald Trump.

.. men tveksamma republikaner kan bli ännu tveksammare

Men att straffa en sanningssägare kan också få andra följder. Tveksamma republikanska väljare kan ta avstånd från den här sortens uteslutningsmetoder om nu drabbade Liz Cheney.

Enligt en del republikaner kan avsättandet av Cheney och stödjandet av Donald Trumps lögner fördjupa klyftan inom partiet.

Källor: Reuters, AP, AFP