Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ramadan är avslutad och nu börjar id al-fitr – Lappträskbon Abdul Aki firar högtiden tillsammans med sin familj

Från 2021
Adam Aki i grå t-skjorta med bilar på i famnen på Abdul Aki i svart t-skjorta och keps.
Bildtext Adam Aki säger att fastemånaden betyder mycket för honom.
Bild: Milena Hackman / Yle

Efter en annorlunda ramadan, påbörjas en annorlunda id al-fitr. Den muslimska fastemånaden firas också i år enligt coronarestriktionerna.

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern och en helig fastemånad som hör till islams fem grundpelare.

I Finland påbörjades ramadan i år 12 april och avslutas 12 maj.

Under omkring 30 dagar fastar muslimer från gryning till solnedgång. Tanken är att den som deltar ska lära sig bland annat tålamod och ödmjukhet.

Lappträskbon Abdul Aki berättar att ramadan är en tid av gemenskap då familjer och bekanta träffas hos varandra för att äta och umgås.

– Ramadan är en jättebra tid, säger Aki.

Pernilla Sjögård i vinröd burka och med glasögon på och Abdul Aki i svart t-skjorta och keps håller i sin son Adam Aki i grå tröija med bilar på och solglasögon på.
Bildtext Pernilla Sjögård och Abdul Aki har köpt presenter till sin son Adam Aki för att fira fastans slut
Bild: Milena Hackman / Yle

När solen gått ner brukar folk ta sig till moskén för att be tillsammans. Aki säger att han brukar be i ungefär en timme. För honom är fastemånaden en mycket viktig tid.

– Ramadan är en lugn månad. Alla visar varandra kärlek och hjälper varandra, ger mat till dem som inte har. Ramadan betyder jättemycket.

Att ge allmosor är en tradition som hör till månaden. Det kan man göra genom att exempelvis skänka pengar till välgörenhet eller bjuda mindre bemedlade personer på mat.

På grund av coronan har ramadan också i år varit annorlunda från det vanliga.

– Vi kan inte göra så som vi brukar. Jag kan inte bjuda många människor hem till mig, de kan inte bjuda mig hem till sig och vi kan inte äta tillsammans.

Också stunderna i moskén ser annorlunda ut.

– Varje år går vi dit och lyssnar på samma prat och har en rolig tid tillsammans men nu kan vi inte göra så, vilket är tråkigt. Vi hoppas att pandemin är över snart.

Efter ramadan kommer id

Ramadan avslutas i högtiden id al-fitr, då man firar fastemånadens slut. Högtiden är inte bara en fest utan en tid för att sprida glädje.

– Id är också en jätterolig tid. Vi går ut med barnen och ger dem presenter.

Firandet pågår i upp till tre dagar. Aki hoppas på att hela familjen har möjlighet att fira högtiden, trots coronaläget.

– Först kommer vi att gå till moskén och sedan har jag lovat att föra barnen ut och leka. Vi har också en stor överraskning planerad för dem.

Överraskningen är en mängd presenter som barnen ska få efter att familjen har varit till moskén.

Kahk kex i en vit bunke på en rutig bordsduk.
Bildtext Familjen har bakat kahk, en typ av kex som äts i arabiska länder under id al-fitr.
Bild: Milena Hackman / Yle

Akis fru, Pernilla Sjögård, säger att firandet i Finland skiljer sig mycket från hur det ser ut i Egypten, där hon bodde i 16 år.

Orsaken är att en så stor del av befolkningen i Egypten är muslimer som deltar i ramadan, medan det är betydligt färre som firar i Finland.

– Här känns det inte på samma sätt. I Egypten känner man av ramadan-känslan. Här känner vi oss lite ensamma, säger Sjögård.

Sjögård säger att familjen ändå har muslimska vänner i Finland som de strävar efter att träffa under fastemånaden.

Att hjälpa andra hör till traditionerna

Till ramadan hör många olika aktiviteter som har med gemenskap och givmildhet att göra. Syftet är även att förstärka tron.

– Vi hjälper fattiga, lagar mat till andra, ber och läser koranen. Det är en fridfull månad.

Sjögård säger att hon gärna hade ramadan under hela året. Fastan får henne att uppskatta det hon har.

– När man fastar hela dagen så får man en förståelse för hur folk som inte har mat känner sig. Vissa måste ju känna så varje dag, medan vi bara behöver göra det i några timmar och sen får vi äta.