Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdens ringväg fyller 25 år – öppnar för trafik på fredagen

Från 2021
Uppdaterad 14.05.2021 09:55.
Skärgårdens ringväg vid Gustavs.
Bildtext Skärgårdens ringväg vid Tövsala.
Bild: Sergi Reboredo / Alamy / AOP

Ett tydligt tecken på att sommaren är här igen är att Skärgårdens ringväg öppnar på fredagen. Dessutom fyller ringvägen 25 år.

Enligt Niina Aitamurto, turismchef vid Pargas stad har Skärgårdens ringväg en stor betydelse för skärgården.

- Redan då ringvägen öppnades år 1996 hade den en stor betydelse, eftersom turister och resenärer kunde åka hela vägen runt då de besökte skärgården. De behövde exempelvis inte längre köra till Houtskär och sedan samma väg tillbaka.

Enligt henne är ringvägen en av den åboländska skärgårdens mest kända produkt och destination.

Specialarrangemang under jubileumsåret

Under jubileumsåret kommer det att ordnas digitala kampanjer, tryckas en jubileumstidning och säljas souvenirer. Just nu pågår en kampanj på Facebook där man kan dela med sig av sina minnen från resor längs skärgårdens ringväg.

Porträttbild på turismchef Niina Aitamurto med en grön husvägg i bakgrunden.
Bildtext Turismchef vid Pargas stad, Niina Aitamurto.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

- Vi har fått in en hel del roliga historier som vi gärna skulle dela. Bland annat var det någon som skrev att hen har åkt runt Skärgårdens ringväg 16 gånger, berättar Aitamurto.

Att samma turister återvänder är ett tecken på att människor trivs i skärgården och att servicen varit bra, menar Aitamurto.

Ny rutt och cykelstationer

Utöver jubileumssatsningarna har en ny rutt lagts till på Skärgårdens ringväg, mellan Röölä i Rimito och Själö. Rutten är enbart till för cyklister och fotgängare. För att ta sig till Röölä kan man åka Föli buss från Åbo centrum.

- Vi är jättenöjda att det kommit nya rutter, det förbättrar också tillgängligheten.

Själö hamn.
Bildtext Arkivbild. En ny linje mellan Själö och Röölä öppnar.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Också en del små förbättringar för cyklister är att vänta.

Bland annat kommer den sista delen av cykelvägen vid Lillmälö färjfäste att asfalteras. Det ska bli färdigt till midsommar.

- Det kommer också finnas flera obemannade servicepunkter längs med Lilla ringvägen. Vid servicestationerna kommer det att finnas pump och en del verktyg för cyklar, så att cyklister kan reparera sina cyklar om det uppstår problem på vägen.

Stor ökning i mängden turister på 25 år

Enligt Aitamurto har Skärgårdens ringväg utvecklats mycket under sina 25 år.

Det största steget framåt var då Skärgårdens ringväg blev en offentlig turistrutt år 2001. Enligt Aitamurto var det en milstolpe i ringvägens historia.

Färjan mellan Gustavs och Iniö.
Bildtext Turismen har ökat märkbart under de senaste 25 åren.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Helt konkret är turismen längs Skärgårdens ringväg i en helt annan klass i dagens läge jämfört med för 25 år sedan.

- Antalet besökare har ökat jättemycket under 25 år, säger hon

Då ringvägen öppnades för första gången var det lite över 5000 besökare som åkte längs Skärgårdens ringväg. I fjol låg siffran på 22 700 besökare. Om man också räknar de som åkte längs Lilla ringvägen så var det sammanlagda antalet besökare över 53 000 ifjol.

Efter förra årets rekordår förutspås turismen i skärgården bli livlig i år igen. På grund av pandemin avråds medborgarna ännu från att göra utrikesresor, därmed kommer majoriteten av finländarna att resa inrikes.

Enligt Aitamurto har många nya turister hittat den åboländska skärgården under det senaste året.

- Både under sommaren, hösten och våren har det varit nya besökare i skärgården. Och det kan hända att det i framtiden blir populärare att åka ut till skärgården också då det inte är högsäsong.

Många har bokat boende långt på förhand

Inför årets säsong har både företagarna och turisterna förberett sig väl. Många skärgårdsbesökare har bokat sovplatser långt på förhand och planerat sina rutter väl.

Från stadens och företagens synvinkel är de besökare som stannar en längre tid och övernattar i skärgården, de viktigaste för turismen.

- De stannar länge och spenderar då också mera pengar. Det viktigaste är att det går bra för våra företag.

En traktor kör av en färja.
Bildtext Aitamurto rekommenderar att man inte kör runt ringvägen på en dag, eftersom man då går miste om mycket sevärt.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt Aitamurto är det överlag ett bättre alternativ för turisterna att stanna minst en natt i skärgården då man kör runt Skärgårdens ringväg. Annars kan man gå misste om mycket sevärt.

- Jag rekommenderar inte att man åker runt ringvägen på en dag. Då har man foten på pedalen hela tiden och kan inte njuta av den fina atmosfären och stämningen som skärgården erbjuder. Man borde åtminstone övernatta en natt för att kunna njuta.

Önskemål om förlängning av säsongen

Enligt Aitamurto önskar både skärgårdsföretagarna och Pargas stad att Skärgårdens ringväg skulle vara öppen en längre period. Om man vill utöka turismen är en förlängning av säsongen en förutsättning.

- Det är något staden och Närings-, trafik- och miljöcentralen kan diskutera i framtiden. Företagarna skulle gärna se en längre säsong eftersom sommarsäsongen är ganska kort. Det skulle också vara en klar förbättring av tillgänglighet i skärgården.

Förbindelsefartyget M/S Nordep anländer till Brännskär.
Bildtext Arkivbild. Aitamurto hoppas att folk också besöker skärgården på sensommaren och hösten.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt Aitamurto är det en stor fråga och det är flera saker som bör redas ut före man kunde förverkliga en förlängning av säsongen. Bland annat måste man fundera på finansiering, organisering och personalfrågor.

- Skärgården är väldigt vacker redan nu, det lönar sig att också ta sig ut nu eller senare på hösten, säger Aitamurto.

Om vi blickar framåt ytterligare 25 år, hur tror du att Skärgårdens ringväg har utvecklats då?

- Jag hoppas att ringvägen då är öppen året om. Då har kanske cykelleden utvecklats. Det sker förbättringar hela tiden och jag är jättenöjd över den diskussion vi haft hittills med olika aktörer och organisationer gällande utvecklingen av infrastrukturen.

Diskussion om artikeln