Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första VM-testet slutade i förlust – storspelande Harri Säteri kunde inte stoppa Tjeckien

Från 2021
Harri Säteri vaktade Finlands mål mot USA.
Bildtext Harri Säteri gjorde 35 räddningar mot Tjeckien.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Lejonens bästa spelare fanns mellan stolparna i EHT-matchen mot Tjeckien. Harri Säteri höll Finland med i matchen men till slut räckte inte hans räddningar till. Finland förlorade den första matchen med 1–2.

Lejonen höll ett träningsläger i Vierumäki förra veckan där man gick igenom det viktigaste i lagets spel inför VM. Den informationen ska nu omsättas i praktiken när säsongens sista EHT-turnering spelas i Tjeckien.

Turneringen är också sista chansen för spelarna att övertyga Jukka Jalonen om att man förtjänar en plats i VM-laget. Finland har en stor trupp i Prag och kommer att rotera friskt, därför är varje byte av stor betydelse.

En som verkligen tog chansen i den första matchen mot Tjeckien var målvakten Harri Säteri. Lejonen hade stora problem i anfallsspelet men tack vare Säteris räddningar ledde laget med 1–0 fram till slutet av andra perioden.

Backen Axel Rindell gav Finland ledningen efter sju och en halv minut medan Säteri gjorde 15 räddningar i den första perioden. Även i den andra perioden stod han på huvudet flera gånger men Säteri kunde inte göra allt själv.

Kvittering i andra perioden – ingen Heiskanen i VM

I slutet av den andra perioden sprack till slut nollan. Tjeckien spelade i powerplay och Libor Sulak hade marginalerna på sin sida då han kvitterade. Pucken tog i stolpen och studsade sedan på Säteris benskydd och in i mål.

I den sista perioden höjde Lejonen sin nivå avsevärt och lyckades skapa flera strukturerade anfall. Laget fick ändå inte in pucken trots ett litet övertag och i stället var det Tjeckien som avgjorde.

Saku Mäenalanen tappade pucken i egen zon, den nådde till slut fram till Matej Stransky som dunkade in 2–1 bakom en chanslös Säteri.

Samtidigt som matchen spelades kom också ett definitivt nej tack till VM från NHL. Enligt journalisten Saad Yousuf som jobbar för The Athletic har Miro Heiskanen bestämt sig för att inte spela i VM.

Finland spelar nästa match i EHT-turneringen mot Ryssland på torsdag.

Resultat:

Finland – Tjeckien 1–2 (1–0, 0–1,0–1)
07:27 1–0 Axel Rindell
37:44 1–1 Libor Sulak (Michael Spacek) pp
48:48 1–2 Matej Stransky (Ondrej Vitasek, Michel Spacek)

Harri Säteri FIN 15+12+8=35
Roman Will CZE 3+6+12=21

Diskussion om artikeln