Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikten trappas upp: Hamas raketer når också norra Israel, nytt krismöte efterlyses

Från 2021
Uppdaterad 13.05.2021 11:19.
En soldat rör sig i Hebron, där israleliska och palestinska säkerhetsstyrkor drabbat samman
Bildtext Israeliska soldater drabbade samman med palestinska demonstranter i staden Hebron på onsdagskvällen.
Bild: EPA / ABED AL HASHLAMOUN

Konflikten mellan Israel och Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, eskalerar ytterligare. Tidigt på torsdagsmorgonen ljöd raketsirenerna även i norra Israel och enligt Israels militär är det första gången som raketerna orsakar larm i landets norra del.

Enligt militären har raketerna från Gaza tidigare orsakat larm enbart i södra och mellersta Israel. På torsdagsmorgonen gick raketlarmen igång även i staden Nahalal i Jisreelslätten, hundra kilometer från Gazaremsan.

Också Israel har fortsatt sina luftangrepp under torsdagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Israels militär uppger att 1 500 raketer avfyrats från Gazaremsan hittills den här veckan. Tidigare har raketsirenerna ändå inte tjutit i norra Israel. Inga dödsoffer rapporteras från nattens raketattacker.

Diplomatkällor: Ett tredje krismöte önskas, Biden diskuterat med Netanyahu

Diplomatkällor uppger för AFP att Norge, Tunisien och Kina bett om att säkerhetsrådet skulle mötas en tredje gång i morgon på fredag. Enligt diplomatkällorna skulle mötet vara offentligt och även Israel och palestinierna skulle delta. De två tidigare krismötena har hållits bakom stängda dörrar.

FN:s säkerhetsråd sammanträdde på onsdagen för ett andra krismöte på tre dagar, med anledning av utvecklingen de senaste dagarna. De kom ändå inte med något gemensamt uttalande eftersom USA motsatte sig utkastet, precis som efter måndagens möte.

USA:s president Joe Biden sa på onsdagskvällen att han diskuterat med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Biden fördömde raketattackerna mot Israel och konstaterade att Israel har rätt att försvara sig, men sa också att han hoppas att de våldsamma sammandrabbningarna så fort som möjligt upphör.

Källor: AFP, Reuters, The Guardian, STT