Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Värmen sätter fart på björkblomningen – svåra dagar att vänta för pollenallergiker

Från 2021
Björkblomning.
Bildtext Det finns rikligt med björkpollen i luften i stora delar av landet.
Bild: Mikko Palonkorpi

De senaste dagarnas varma temperaturer har fått björken att blomma och pollenhalterna är mycket höga i stora delar av landet.

Alens blomningstid är redan förbi, men i och med värmen står nu björken i tur. Pollenkartan som upprätthålls av Åbo universitet är nästan genomgående röd. Det finns nu rikligt med björkpollen i luften till och med i Uleåborg.

I Södra Finland är pollenhalterna extra höga. Naturresursinstitutet spår riklig björkblomning för i år.

För pollenallergiker betyder det utmanande dagar med rinnande näsa och ögon som svider. Kring var femte finländare lider av pollenallergi, enligt Astma- och allergiförbundet.

Hösnuva kan allergiker förvänta sig i medlet av sommaren, och gråbon väntas blomma under sensommaren.

Bra att undvika pollen i coronatider

Enligt en internationell studie som också Åbo universitet deltagit i försvagar pollen i luften immunförsvarets försvarsmekanismer mot vissa säsongsbundna virus, bland annat coronaviruset. Det betyder att pollen kan sänka kroppens förmåga att bekämpa virus, oberoende av om man är allergiker eller inte.

Därför finns det skäl för alla att försöka undvika att exponeras för pollen i vår.

Samtidigt bidrar pandemin med något positivt för allergiker eftersom användning av munskydd lindrar allergiska symptom.

– Coronaepidemin har sänkt tröskeln för allergiker att använda munskydd. Försäljningen av munskydd har i vår förening stigit till helt nya nivåer, säger Matleena Aitasalo vid Hengitys ry som främjar respiratorisk hälsa.

Mindre pollen i luften om morgnarna

Enligt Aitasalo är pollenhalterna lägre om förmiddagarna, vilket underlättar utevistelse för allergiker. Också regn gör livet lättare för hen med symptom, regnet renar nämligen luften. Torrt och blåsigt väder däremot försvårar pollensituationen.

– Då ska man inte bege sig ut och bli andfådd. Drar man in mycket luft kan symptomen försvåras ytterligare, säger Aitasalo till Yles finska nyhetsredaktion.

Allmänna råd till allergiker är att undvika utevistelse när blomningen är som mest intensiv, att låta bli att torka tvätten utomhus och att duscha sig om kvällen.

Översatt från artikeln Siitepölykartta huutaa nyt punaisena, kun lämpö lyö koivut kukkaan – näillä vinkeillä voit nauttia kesäpäivistä ja välttää pahimmat oireet av Lauri Rautavuori.

Diskussion om artikeln