Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel förbereder en markoffensiv mot Gazaremsan – det etniska våldet fortsätter i flera israeliska städer

Från 2021
En palestinsk kvinna ser ner på förödelsen i staden Beit Lahia i norra Gazaremsan den 13 maj 2021.
Bildtext De tunga israeliska flygräderna mot mål på Gazaremsan har fortsatt under torsdagen. På bilden betraktar en palestinsk kvinna förödelsen i staden Beit Lahia i den norra delen av Gazaremsan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots omvärldens vädjanden om nedtrappning och ett slut på våldet, verkar varken Israel eller Hamas vara villiga att avsluta den senaste våldsspiralen. Tvärtom tyder det mesta på att konflikten kommer att trappas upp.

Israel har koncentrerat styrkor vid gränsen till Gazaremsan inför en möjlig markoffensiv mot territoriet.

Under natten och dagen har de israeliska flygräderna fortsatt och palestinska Hamas har igen avfyrat svärmar av raketer mot mål i Israel.

Ännu inget beslut

Israel uppger att regeringen ännu inte fattat beslut om en markoffensiv, men enligt iakttagare kommer beslutet sannolikt snart.

Enligt en israelisk militärtalesman har styrkorna vid gränsen varierande beredskap. Det betyder att alla enheter ännu inte är redo att inleda markstriderna.

Sörjande står samlade kring 15 insvepta kroppar.
Bildtext Hundratals sörjande var samlade då 15 palestinier begravdes på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Hittills har över 80 palestinier, bland dem minst 17 barn, dödats i de israeliska flygräderna. I Israel har sju personer dött i raketangreppen, ett av offren var en 6-åring.

Sörjande har samlats kring en kista. En del av dem bär militärunifirm.
Bildtext En israel som dödades i en robotattack i närheten av gränsen mot Gazaremsan begravdes på torsdagen.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Om israeliska styrkor går in i Gazaremsan kommer dödssiffrorna sannolikt att stiga brant, bland både stridande och Gazaremsans civilbefolkning.

Etniskt våld skakar Israel

Samtidigt ser det etniska våldet mellan judar och araber inne i Israel ut att eskalera ytterligare. Under natten mot torsdagen gick judiska och arabiska folkmassor till angrepp mot varandra och mot polis.

En brinnande barrikad
Bildtext Omfattande kravaller har spridit sig till flera israeliska städer.
Bild: Reuters

I Bet Yam söder om Tel Aviv misshandlade tiotals judiska extremister en liggande arabisk man.

Misshandeln fortsatte också efter att mannen låg orörlig på marken. Enligt en del israeliska källor var offret en judisk man, men mobben ska ha misstagit honom för en arab.

I Acre i norra Israel inträffade ett liknande lynchningsförsök. En arabisk mobb misshandlade en man, som tros vara judisk, med käppar och stenar. Liknande händelser rapporteras också från andra orter i Israel.

Gränspolis kallas in

Våldet har varit så omfattande att polisen tidvis varit maktlös att ingripa mot huligangängen.

En rad utbrända bilar står framför en byggnad.
Bildtext Oroligheterna har varit värst i staden Lod. Där brände arabiska demonstranter ned en synagoga tidigare i veckan. Under natten mot torsdagen angreps stadens moské.
Bild: /All Over Press

Oroligheterna har främst förekommit i så kallade blandade städer, det vill säga orter med både judisk och arabisk befolkning.

Värst drabbad är staden Lod i södra Israel, som myndigheterna nu har stängt ned helt. Det är första gången på årtionden som så här hårda säkerhetsåtgärder tagits i bruk i Israel.

Israels försvarsminister Benny Gantz meddelade på torsdagen om en massiv mobilisering av reservister från gränspolisen för att återställa ordningen.

Gränspolisen brukar operera på den ockuperade Västbanken, där demonstrationer också pågått under de senaste dagarna.

Inbördeskrig

De senaste dagarnas våld har väckt utbredd oro i Israel. En del israeliska politiker har till och med varnat för att det finns risk för inbördeskrig i landet. De flesta anser att det är en överdrift, men att riskerna för blodiga oroligheter är överhängande.

Araberna utgör kring 21 procent av Israels befolkning. Merparten av dem är muslimer, medan andra är kristna eller druser.

Araberna är palestinier som valde att stanna kvar då Israel grundades och som inte fördrevs under oroligheterna i samband med grundandet.

Araberna har officiellt samma sociala och politiska rättigheter som judiska israeler. Men människorättsjurister pekar ut en rad lagar som diskriminerade mot den arabiska befolkningen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch publicerade tidigare i år en rapport som anklagar Israel för att förtrycka den palestinska befolkningen både i de ockuperade territorierna och i Israel.

Enligt rapporten begår Israel Apartheid-förbrytelser mot palestinierna.

Israel tillbakavisar alla anklagelser om förföljelser och förtryck.

Källor: Reuters, AFP, BBC, FP