Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Petra Mannström gick pilgrimsvandringen El Camino virtuellt hemma i Åbolands skärgård

Från 2021
Petra Mannström, en dam med kort hår och gulsvart jacka, går längs en sandstrand med klippor och en livboj i bakgrunden.
Bildtext Petra Mannström gick 772 kilometer för El Camino.
Bild: Niko Kotiranta/Yle
Petra Mannström gick El Camino hemma i Pargas - Spela upp på Arenan

Under coronapandemin är det många som har utmanat sig själva och gjort någonting helt nytt. En del har stickat Strömsötröjor, någon har lärt sig japanska eller renoverat sitt hus.

Pargasbon Petra Mannström gick en pilgrimsvandring - för att sköta sin hälsa.

- Min strategiplan brukar vara att jag behöver göra något, både fysiskt och psykiskt, för att klara mig igenom en osäker situation, säger Mannström.

Petra Mannström, en dam med kort hår och gul jacka, står i en skog.
Bildtext Petra Mannström ville tänka på annat än corona.
Bild: Niko Kotiranta/Yle

I Åboland kan man gå S:t Olofs sjöled, men Mannström har länge velat gå den välkända El Camino, eller Jakobsleden, till Santiago de Compostela. Med coronapandemin har det förstås varit omöjligt att resa till Spanien, men Mannström har gått den ändå, virtuellt i närmiljön.

Gå vandringar via en app

Du laddar ner en telefonapp och bestämmer vilken vandring du vill göra; Route 66, Hadrianus mur, Grand Canyon, eller någon av de andra utmaningarna som alla kan göras till fots, med cykel eller simmande.

Petra Mannström klarade sina 772 kilometer från den franska och spanska gränsen ända fram till Santiago de Compostela, men hon gick hela sträckan hemma i Pargas och i skärgården i Nagu och Korpo.

En dam med gulsvart jacka och svarta handskar håller i en kvadratisk medalj med blågult band. På medaljen står Conqueror Camino de Santiago, och ett ett tecken på att vandraren gått pilgrimsleden virtuellt.
Bildtext Mannströms medalj som hon har fått för att hon klarat utmaningen. Då den kommit med posten bar hon den flera dagar hemma, till barnens stora förtjusning.
Bild: Niko Kotiranta/Yle

- Man kan följa med på appen var man är, se hur långt det är kvar och fråga andra som vandrar samma väg "var är ni?". Jag hade några vänner som jag höll jämn fart med, säger Mannström.

Det roligaste med pilgrimsvandringen var själva utmaningen, att kontinuerligt gå och samla kilometrar. Men samtidigt var det skönt att gå i skogen och naturen i skärgården, stanna upp och uppleva tystnaden och livet.

- Under mina turer fick ordet tacksamhet mera kött på benen. Jag lärde mig känna tacksamhet över min familj, till mig själv, till naturen och det fantastiska land vi lever i, till friheten, den friska luften och allt det goda jag har omkring mig, säger Mannström.

Viktigt att få koppla bort från sådant som tynger en

Många kan uppleva att livet stannat upp just nu då vi på grund av coronan inte kunnat träffa vänner och bekanta, och kanske konstant sitter ensamma hemma och arbetar.

- Det är mycket press på oss från alla håll och kanter, och det kommer enormt mycket stimulus från appar och telefoner. Man är uppkopplad och påkopplad hela tiden, så det kan vara bra att stanna upp emellanåt och fundera på var jag finns i allt det här, säger psykologen Stephanie Borenius i Kristiansund i Norge.

- Det är så klart inget fel med att göra liknande saker som tidigare och göra sådant som man är bekväm med att göra, men ju mer man gör desto rikare blir ens liv, säger psykologie doktor Thomas Nyman vid New York University i Shanghai.

Stephanie Borenius, en dam med glasögon och en vit, norsk tröja, sitter på ett kontor med en bokhylla.
Bildtext Stephanie Borenius
Bild: Linus Hoffman/Yle
Thomas Nyman, en man med mörkt hår och blå skjorta, sitter hemma och tittar in i kameran. I bakgrunden finns en ljus tavla på väggen.
Bildtext Thomas Nyman
Bild: Linus Hoffman/Yle

Både Borenius och Nyman anser att det är viktigt att få koppla bort från sådant som tynger en och kunna tänka på helt andra saker. Det var delvis därför de själva har gått El Camino.

- Vårt mål var bara att få gå i lugn och ro och kanske att få ha det lite monotont och tråkigt ibland, så att hjärnan får vila sig, säger Borenius.

- Och för att utvecklas. För mig stod livet lite stilla, så jag behövde något annorlunda för att få nya upplevelser, tankar och känslor, säger Nyman.

Tacksamhet trots att det blåser motvind i världen

El Camino är en pilgrimsvandring så många går den av religiösa orsaker, men det finns otaliga andra drivkrafter. Andra drivs av spirituella orsaker, av utmaningar, eller av att fundera över meningen med livet.

På pilgrimsvandringen ska man ta det lugnt och hinna se allt det vackra omkring sig, oberoende om det är på en väg i Spanien eller på en stig i de åboländska skogarna.

Petra Mannström, en dam med kort hår och gul jacka, står i en vassrugg och tittar ut över havet.
Bildtext Naturen och skärgården ger Mannström ett lugn i dessa coronatider.
Bild: Niko Kotiranta/Yle

- Stunderna ensam på stigen gav mig rätt mycket insikt om det viktiga och det basala i livet, att landa och våga känna tacksamhet trots att motvinden blåste hårt i världen omkring och mycket kändes osäkert, säger Petra Mannström.Du kan se tv-inslaget med Petra Mannström genom att klicka på pilen i rutan här nedanför.

Programmet är inte längre tillgängligt