Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora oklarheter kring hur EU:s stödpaket ska behandlas i riksdagen – Sannfinländarna vill att Filatovs förfarande granskas i grundlagsutskottet

Från 2021
Uppdaterad 14.05.2021 16:30.
En man i kostym och munskydd.
Bildtext Ville Tavio anser att Filatov handlat mot riksdagens arbetsordning.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens plenum som har pågått i flera dagar avbröts först vid ettiden i morse.

Sannfinländarna ville höra grundlagsutskottets åsikt om huruvida ärendet med stimulanspaketet kan bordläggas flera gånger. Det här kan till och med leda till att behandlingen av paketet avbryts.

Orsaken till avbrottet var att Sannfinländarna ville att grundlagsutskottet skulle granska vice talman Tarja Filatovs förfarande.

Riksdagsman Ville Tavio ansåg att Filatov handlat mot riksdagens arbetsordning.

Sannfinländarna ansåg att utskottet bör granska huruvida Filatov handlat rätt då hon inte gick med på att bordlägga behandlingen av stimulanspaketet till slutet av juni.

Enligt Filatov röstar riksdagen idag om huruvida förslaget från Sannfinländarna verkligen ska skickas vidare till utskottet.

Den här omröstningen avgör i sin tur om behandlingen av EU:s stimulanspaket helt avbryts.

När debatten fortsatte på fredag kl. 13.30 hann den knappt komma igång innan Filatov slog klubban i bordet och konstaterade att riksdagen behöver mer tid på sig att reda ut det oklara läget.

Debatten sköts först fram med en halv timme och sedan ytterligare fram till kl 15.15.

Risikko: Riksdagens arbetsordning bör klarläggas

Det oklara läget framledde flera kommentarer.

Riksdagens tidigare talman Paula Risikko (Saml) krävde att talmanskonferensen samlas.

Hon skrev på Twitter att man måste få klarhet i riksdagens arbetsordning och hänvisar till frågan om riksdagen kan bordlägga ett ärende en eller flera gånger.

Riksdagens tidigare generalsekreterare Seppo Tiitinen påminner i sin tur om att man också tidigare har bromsat beslutsfattandet i riksdagen.

Den här gången är det ändå oklart vad Sannfinländarna riktigt vill.

– Finland är ett av de få länder där riksdagsledamöternas yttrandefrihet inte begränsas. Den är tryggad i grundlagen. Det här är fjärde gången som denna exceptionella rättighet utnyttjas. Man kunde till och med säga att den missbrukas, säger Tiitinen.

Riksdagen har bett Tiitinen om hjälp för att lösa situationen.

Lagstiftningsdirektör: Tavio har fel

Riksdagens lagstiftningsdirektör Tuula Kulovesi avfärdar Sannfinländarnas riksdagsgrupps ordförande Ville Tavios kritik av nattens session som talman Filatov beslöt avbryta.

Kulovesi säger att ett förslag om att skicka ett ärende till grundlagsutskottet inte längre kräver något motförslag.

– Det här är normal praxis, baserat på stadganden i grundlagen. Så har man också gått tillväga tidigare, säger Kulovesi.

Ville Tavio hävdade i plenum på fredagen att det inte går att rösta om Sannfinländarnas förslag eftersom det inte hade lämnats in ett motförslag, utan att det automatiskt ska godkännas av riksdagen.

Alltså Tavio har fel?

– Ja, det kan man säga.

Artikeln uppdaterad kl. 11.52 med uppgifterna om Risikko och Tiitinen och kl. 12:06 med Kulovesis uttalande samt med tillägget att plenum sköts fram flera gånger kl. 15.43.

Diskussion om artikeln