Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien öppnar upp försiktigt och vill gärna se utländska turister i sommar - strikta restriktioner ännu i kraft

Från 2021
Badstranden Bagno Elena i Neapel öppnas upp under veckoslutet med strikta coronaregler.
Bildtext Badstranden Bagno Elena i Neapel öppnas upp under veckoslutet med strikta coronaregler.
Bild: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Italien och landets populära turistmål öppnas upp försiktigt under vårens och försommarens lopp, trots att det ännu råder utegångsförbud och och det fortfarande är förbjudet att samlas hemma med vänner.

Med de lägsta dödssiffrorna och smittotalen sedan oktober i fjol i är förhoppningarna stora i Italien att man slipper munskydd utomhus under årets varmaste månader då landet åter börjar komma till liv.

Sedan ett par veckor kan man återigen dricka kaffe på uteserveringen. När man sitter ner vid bordet får man även ta av munskyddet. Men ett säkert avstånd till andra gäster bör respekteras.

Det går också bra att ta en drink före maten och äta lunch eller middag ute, men alltså bara på uteserveringarna. Det innebär att endast de lokaler med tillgång till utrymme utomhus kunnat öppna upp. Och det gäller att boka bord i förväg för att garanterat få en av de eftertraktade platserna.

Barbara tar gärna en kaffe och läser morgontidningen på vägen hem efter att ha lämnat barnen i skolan.
Bildtext Barbara tar gärna en kaffe och läser morgontidningen på vägen hem efter att ha lämnat barnen i skolan.
Bild: Christin Sandberg/Yle

Landet indelat i olika zoner

Italien har under den andra nedstängningsperioden sedan senhösten 2020, varit indelat i zoner med olika färger beroende på smittoläget, spridningshastigheten och situationen på sjukhusen.

Rött har inneburit total nedstängning, orange att man kunnat röra sig fritt i sin egen hemkommun och gult att man kunnat resa fritt i sin hemregion. Den region som blir vit, anses i princip vara coronafri.

I nuläget är majoriteten av alla regioner gula. Med undantag för öarna Sicilien och Sardinien och Valle d’Aosta i norr, vilka är orange. Det innebär bland annat att barer och restauranger är fortsatt stängda, vilket kan komma att ändras inom kort.

Det historiska caféet Fabriano har öppnat uteservering på andra sidan gatan för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Bildtext Det historiska caféet Fabriano har öppnat en uteservering på andra sidan gatan, för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Bild: Christin Sandberg/Yle

Snabba beslut

De senaste veckorna har det varit fritt fram att resa mellan regioner i samma färg. Hur det kommer bli med indelningen i färger framöver återstår att se. Besluten kommer ofta så sent som dagen innan de träder ikraft.

Antalet smittade var den 11 maj nästan 7 000 och antalet dödsfall 251.

Dagen innan var det drygt 5 000 nya coronasmittade - den lägsta siffran sedan oktober 2020. Antalet dödsfall var då 198 personer.

Totalt har över 123 000 insjuknade avlidit i sviterna av corona och man har bekräftat över 4,3 miljoner smittade i Italien.

Livet blir mindre ensamt då man kan träffa vänner över en kopp kaffe.
Bildtext Livet blir mindre ensamt då man kan träffa vänner över en kopp kaffe.
Bild: Christin Sandberg/Yle

I övrigt är det fortfarande många andra restriktioner i kraft, men en del ser ut att lätta under maj och juni månad. Definitiva besked väntas nästa vecka.

Vid havet har bad- och turistanläggningarna öppnat på vissa ställen, såsom i Toscana, Lazio och Ligurien. De andra regionerna öppnar badorterna senare i maj eller i början av juni. Utomhusbassängerna öppnas i mitten av maj.

Badorten Posillipo nära Neapel öppnar badstränderna i medlet av maj.
Bildtext Badorten Posillipo nära Neapel öppnar badstränderna i mitten av maj.
Bild: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Restauranger får vara längre öppna

I gula regioner får museer hålla öppet under veckodagarna. Och tisdagen den 11 maj slog den berömda Scalateatern i Milano upp portarna efter att ha varit stängd i 199 dagar.

Utegångsförbudet ser ut att flyttas fram en timme, till klockan 23 istället för klockan 22. Det kan tyckas som en marginell ändring, men kan komma att innebära skillnaden mot att vilja och kunna äta middag ute på restaurang.

I Italien äter de flesta middag klockan 20, även familjer med små barn och under veckans alla dagar. I en storstad innebär det ett tajt tidsschema för att beställa, äta och hinna ta sig tillbaka hem innan klockan slår tio på kvällen.

Ett gäng 18-åringar firade födelsedag med middag på den lokala puben i lördags kväll. Det var proppfullt på uteserveringen. Först klockan 21.45 serverades de beställda hamburgarna. Då satt redan de föräldrar som skulle hämta och väntade i bilen utanför samtidigt som de såg hur klockan tickade mot tiden för utegångsförbudet.

Det historiska caféet Fabriano har öppnat uteservering på andra sidan gatan för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Bildtext Det historiska caféet Fabriano har öppnat uteservering på andra sidan gatan för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Bild: Christin Sandberg/Yle

Att vänta på maten hör till i Italien. Sällskapet och det sociala är minst lika viktigt som maten.

En del vittnar om att de fått lämna namn och adress när det kommit till restaurangen för att äta. Om någon av middagsgästerna testar positivt för coronaviruset, kan de övriga på så vis snabbt spåras.

För första gången sedan pandemins början, talas det nu om möjligheten att slippa munskydd ute. Men för det krävs att 30 procent av italienarna har fått minst en dos vaccin, enligt Pierpaolo Sileri, statssekreterare med ansvar för hälsofrågor.

Tidigare den här veckan var siffran drygt 17 miljoner, vilket motsvarar cirka 28 procent av den drygt 60 miljoner stora befolkningen.

Och i mitten av juni ser det ut som att de som vill gifta sig, ska kunna uppfylla sin dröm om bröllop i Italien igen. Giftermål var en växande trend i Italien före pandemin och bröllopsbranschen omsätter hundratals miljoner euro årligen.

Plastglas gäller för de barer som inte har uteservering och som bara säljer take away. Bilden är från Venedig år 2021.
Bildtext Plastglas gäller för de barer som inte har uteservering och som bara säljer take away. Bilden är från Venedig år 2021.
Bild: Christin Sandberg/Yle

Det har även getts en fingervisning om att köpcentren ska få öppna den 22 maj efter nästan ett års nedstängning. Troligt är dock att många butikslokaler kommer eka tomma. En del har flyttat sin affärsverksamhet. Andra har helt enkelt stängt ner.

Gymmen slår upp portarna den första juni igen. Vissa kontakt- och lagsporter, såsom basket, judo och fotboll har hållit stängt fram och tillbaka under stora delar av året. Nu tränar barn och ungdomar, men utan ”kontakt” och de får inte spela matcher eller tävla.

Det är också fortfarande förbjudet att umgås i stora sällskap i privata hem.

Utländska turister i sommar

För dem som vill besöka Italien i sommar ser det ut att vara möjligt, om man har lite tålamod att invänta sista-minuten-information om vad som gäller, och är beredd att spendera lite extra.

En del vittnar om att till exempel priserna för att hyra bil fördubblats.

Du kan fritt åka omkring med din egen familj i bilen. Men man kan inte dela bil med fler än två andra personer om de inte tillhör samma hushåll.

Populära turistmål som Venedig välkomnar utländska turister i sommar när Italien öppnar upp försiktigt.
Bildtext Populära turistmål som Venedig välkomnar utländska turister i sommar när Italien öppnar upp försiktigt.
Bild: Christin Sandberg/Yle

Trots att landet periodvis varit nedstängt har det under året varit öppet för inresa för EU-medborgare. För att resa in i Italien i dag krävs, för EU-medborgare, ett godkänt coronatest.

Ett så kallat antigentest är tillräckligt samt ett reseintyg på engelska. En vaccindos eller antikroppar är inte nog. Sedan krävs fem dagars karantän innan man tar ett nytt coronatest.

Troligtvis kommer denna karantänregel att sluta gälla efter den 15 maj. Hur det definitivt blir med den saken, vet vi först nästa vecka.

Diskussion om artikeln