Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen fortsätter utreda misslyckad sprängning vid Korpolaisbacken i Åbo – utreds som brott mot bestämmelserna om explosiva varor

Från 2021
En sprängning vid Varvsstranden i Åbo har lett till att en väg blockeras
Bildtext Sprängningen vid Korpolaisbacken i Åbo utreds av polisen som brott mot bestämmelserna om explosiva varor.
Bild: Arash Matin / Yle

Den misslyckade sprängningen vid byggarbetsplatsen i Korpolaisbacken i Åbo utreds inte längre som ovarsam hantering, utan som brott mot bestämmelserna om explosiva varor. Det här rapporterar Yle Uutiset.

Förundersökningsledare och kriminalöverkonstapel Lasse Höysti säger att man på byggarbetsplatsen inte har hanterat sprängmedel ovarsamt, utan regleringarna har följts utan försummelser.

- Ovarsam hantering är ett brett koncept, men det går inte att tillämpa i det här fallet. Den utredningen fortsätter inte, säger Höysti.

En sprängning vid Varvsstranden i Åbo har lett till att en väg blockeras
Bildtext Stenar hamnade i ån och på gatan i samband med den misslyckade sprängningen.
Bild: Arash Matin / Yle

Också begreppet brott mot bestämmelserna om explosiva varor är brett, men i praktiken handlar det om att sprängningen inte får orsaka fara för egendom, omgivningen eller människor. Eftersom den aktuella sprängningen tydligt orsakade fara, fortsätter utredningen på den här punkten.

Den som bryter mot bestämmelserna om explosiva varor kan högst dömas till att betala böter. Enligt Höysti bör också utredningen nu bli klar snabbare.

Följande sprängning på måndag

Enligt byggarbetsplatsledare Olli Wéman påverkar problemen efter sprängningen i förra veckan inte tidtabellen för byggarbetet. Följande sprängning sker enligt den ursprunliga planen på måndag den 17 maj.

Sprängningsarbetet på måndag är inte en del av polisens utredning, utan arbetet övervakas som normalt av regionförvaltningsverket. Polisen utreder olyckan, inte byggarbetsplatsen.

Förundersökningsledare Höysti tror att man i fortsättningen är mer försiktiga på byggarbetsplatsen. Även om sprängningsolyckor är sällsynta, kan något oväntat ändå hända.

- Något kan alltid hända då man spränger något. Vi talar om sprängämnen och bergbrytning. Berget kan ha sprickor eller motsvarande, vilket försvårar arbetet, säger Höysti.

Artikeln baserar sig på Poliisi jatkaa epäonnisen Turun Korppolaismäen räjäytystyömaan tutkintaa räjähdesäännösten rikkomisena – seuraava räjäytys maanantaina skriven av Eino Kossila. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln