Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Väggmålningar i Malax gör konst mer lättillgänglig

Från 2021
Konstnärerna Kyösti Linna och Domenico Frode.
Bildtext Konstnärerna Kyösti Linna och Domenico Frode.
Bild: Yle/Sara Storbäck

Stora väggmålningar förknippas ofta med stadsmiljöer, men genom Malaktas nya projekt kommer fler väggmålningar till landsbygden.

Malaktas nya projekt Mural Rural ska skapa mer offentlig konst i samhället. Projektet kommer att bestå av sammanlagt fyra muralmålningar, alltså stora väggmålningar på olika byggnader i Malax.

Ann-Maj Granstubb är en av Malaktas grundare och styrelsemedlem vid Malakta. Hon tror att väggmålningarna kan bidra till att göra konsten mer lättillgänglig för allmänheten.

– Vi ser det fina i att ta ut konsten och göra den lättillgänglig för alla genom större offentliga konstverk, säger Granstubb.

Till projektet ville man gärna locka konstnärer från hela världen, så man ordnade en öppen ansökan dit olika konstnärer och konstnärsgrupper kunde söka.

– Det var ett jättestort intresse. Vi hade 17 konstnärer och konstnärsgrupper från hela världen som sökte. Sedan valde vi ut fyra grupper, säger Susanne Marins, styrelsemedlem vid Malakta.

Från början hade man tänkt ordna en stor festival kring projektet, men på grund av coronaläget blev man tvungen att tänka om. Nu under maj målar två konstnärsgrupper och i augusti kommer två andra konstnärsgrupper att måla.

– Målningarna har varit ett samarbete mellan konstnärerna, väggägarna och Malakta. Tillsammans har vi alla diskuterat vad motivet ska vara för att alla parter ska vara nöjda.

Två väggmålningar tar form just nu

På en silo vid vattenverket längs Åminnevägen i Malax håller Domenico Frode från Italien och Kyösti Linna på att måla en stor bild av en fågel, närmare bestämt en kungsfiskare.

– Vi funderade länge på vad det skulle bli för motiv, men när vi kom hit bestämde vi oss för att det måste bli en fågel för det finns så mycket fåglar här. Vi valde kungsfiskaren eftersom den symboliserar optimism och positivitet, säger Linna.

Målning av kungsfiskare i Malax.
Bildtext Kungsfiskaren vid vattenverket.
Bild: Yle/Sara Storbäck

Frode och Linna har känt varandra i 20 år och träffades när Linna var på studentutbyte i Italien. De arbetar båda med olika typer av konst.

Frode är också försvarsadvokat och jobbar bland annat med att försvara graffitikonstnärer i Italien. Med hjälp av en skylift kommer Linna och Frode upp till toppen av silon för att måla. Grunden i
målningen är gjord med vit väggfärg och motivet är målat med sprayfärger.

– Det som har varit mest utmanande har varit att få upp skissen på silon, eftersom vi inte använt någon teknik, utan vi har gjort allt för hand, säger Linna.

Hittills har Kyösti Linna bara fått positiv respons på målningen.

– Det är ganska många som har sagt att de tycker att det är en fin målning. Folk som kör förbi stannar upp och ser på den och lägger upp tummen.

Den andra väggmålningen tar form på en av det lokala företaget Jarla Products hallar. Målningen görs av Valentina Gelain som ursprungligen kommer från Italien och Bekim Hasaj från Albanien.

Gelain berättar att de i målningen kombinerar geometriska figurer, färger och ansiktet av en figur som är någonting mellan växt, människa och djur. Enligt Gelain symboliserar målningen någonting lantligt och ruralt.

– Vi målar bara halva ansiktet eftersom det blir en helhet när målningen reflekteras i ån, säger Gelain.

Konstnären Valentina Gelain.
Bildtext Valentina Gelain.
Bild: Yle/Sara Storbäck

Temat för alla konstverk inom projektet är dialog med landsbygden och landskapet.

– Muralmålningar är någonting som ofta förknippas med stadsmiljöer, men på landsbygden finns också många väggar som passar för muralmålningar, säger Ann-Maj Granstubb.

Workshop och filmförevisning för de som vill lära sig mera

Under veckan har man också ordnat en utställning vid Malakta där intresserade har kunnat ta del av de skisser som blivit väggmålningar i Malax.

Malakta har också ett samarbete med Filmcentrum Botnia som nu i dagarna kommer att göra en landskapsturné med filmen Most Wanted som handlar om den anonyma gatukonstnären Banksy, som är känd för att göra satirisk och upprorisk konst.

I samband med filmförevisningen kommer också Jon Gredmark, som målade den första väggmålningen i Malax för cirka två år sedan, att hålla en workshop för de som vill prova på gatukonst.

– Där får man bekanta sig med Bansky och själv också prova på att måla, säger Granstubb.