Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sannfinländarnas kupp misslyckades - nu fortsätter debatten om EU:s stimulanspaket

Från 2021
Uppdaterad 14.05.2021 16:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Oppositionspartiet Sannfinländarna har försökt sätta käppar i hjulet för EU:s stimulanspaket. Det lyckades inte.

Med siffrorna 68 mot 38 röstade riksdagen för att behandlingen av EU:s stimulanspaket fortsätter i plenum. Sannfinländarna hade krävt bordläggning av ärendet ända till den 30 juni.

Natten mot fredagen föreslog Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio att riksdagen ska rösta om grundlagsutskottet borde höras i frågan om hur många gånger stimulanspaketet kan bordläggas.

Tavio ansåg att riksdagens vice talman Tarja Filatov hade brutit mot riksdagens arbetsordning och att hennes agerande borde granskas av grundlagsutskottet.

Orsaken är att Filatov inte accepterade Sannfinländarnas förslag att bordlägga ärendet en andra gång med motiveringen att ärendet endast kan bordläggas en gång.

Om en majoritet av riksdagsledamöterna hade röstat för att grundlagsutskottet ska ta ställning till förfarandet kunde riksdagens behandling av EU:s gigantiska coronastödpaket ha avbrutits fram till den 30 juni.

Debatten om stimulanspaketet pågår i plenum för fjärde dagen i följd. Endast några timmars uppehåll har hållits och de flesta dagar har debatten pågått in på morgontimmarna.

- Vi tycker fortfarande att det här är en så stor fråga att den borde gå till grundlagsutskottet, så att man vet hur man ska behandla den i fortsättningen, säger Sannfinländarnas Lulu Ranne till Svenska Yle.

Varför fortsätter ni att dra ut på diskussionen i riksdagen, trots att en majoritet kommer att ställa sig bakom förslaget till återhämtningsfond?

- Det fattas en grundlig diskussion om hur det här påverkar den stora bilden i EU, och det är sorgligt att man inte har velat fråga det finska folket, säger Ranne.

Hur länge kommer ni att fortsätta den här debatten i riskdagen?

- Det finns ingen plan, men det är många talare på listan, säger Ranne.

Svenska Yles reporter Ingemo Lindroos kommenterar fredagens händelser i riksdagen.

Sannfinländarna krävde att deras förslag skulle godkännas utan omröstning

Innan riksdagen beslöt att fortsätta behandlingen uppstod stor förvirring kring riksdagens arbetsordning.

Då riksdagen fortsatte att behandla frågan klockan 13.30 förklarade riksdagens vice talman Tarja Filatov att lagen om hur många bordläggningar som är tillåtna går att tolka på olika sätt.

Filatov sade att det oberoende av hur behandlingen av ärendet framskriver är skäl att granska vilken tolkning som är det korrekta.

Vice talmannens förslag var en omröstning där Ville Tavios förslag skulle stå mot att fortsätta behandlingen i vanlig ordning.

Men Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio hade en annan tolkning.

Enligt Tavio hade det inte kommit ett motförslag till Sannfinländarnas förslag att skicka ärendet till grundlagsutskottet och därmed finns ingenting att rösta om.

Bland annat Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki var av motsatt åsikt och sa att motförslaget är att fortsätta behandlingen eftersom det finns en botten att utgå ifrån.

Eftersom läget var ytterst oklart beslöt vice talman Tarja Filatov att ta en halv timmes paus i plenum för att reda ut om en omröstning är möjlig.

Regeringspartiernas representanter diskuterade under pausen i diskussionen om EU-återhämtningsfonden.
Bildtext Under pausen diskuterade Emma Kari (Grön), Anders Adlercreutz (SFP), Antti Kaikkonen (C) och Antti Lindtman (SDP) om läget.
Bild: Jani Saikko / Yle

Tog tid att utreda juridiken

I stället för en paus på en halv timme blev det en paus på en timme innan plenum fortsatte.

Talman Anu Vehviläinen från Centern tog sedan över ordförandeklubban.

I snabb ordning ordnades en omröstning mellan att bordlägga ärendet och att fortsätta behandlingen.

De som röstade för en bordläggning skulle rösta nej och de som röstade för en fortsatt behandling röstade ja.

Ja-rösterna vann klart med siffrorna 68 mot 38. Ingen röstade blankt. 93 riksdagsledamöter var frånvarande vid omröstningen.

Hård kritik mot Sannfinländarnas agerande

I flera riksdagsgrupper finns en upprördhet över Sannfinländarnas handlande för att dra ut på behandlingen av frågan.

- Jag tycker faktiskt att man spelar med farliga kort. Vi ser hur folk skickar e-post och står på riksdagstrappan och upplever att det finns ett hot mot samhället. Det finns ett misstroende mot det politiska systemet och mot talmännen, säger SFP:s Eva Biaudet.

- Jag tycker att det finns en stark tradition i riksdagen att man tror på att också motparten agerar enligt sin övertygelse. Men Sannfinländarna jobbar enligt en annan strategi, säger hon.

Sannfinländarna säger att frågan är så stor och viktig att de måste få diskutera, vad svarar du?

- De som har följt med den nattliga debatten har upplevt att den inte har förädlats. Om man skulle uppleva att riksdagens vilja är en annan, så borde man diskutera tills man kommer till skott. Men den här gången har riksdagens vilja varit ganska klar, säger Biaudet.

Diskussion om artikeln