Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Författaren Merete Mazzarella ser tillbaka på coronaåret: "Är du över 70 vet du att du är en belastning för samhället"

Från 2021
Merete Mazzarella i blå tröja.
Bildtext Författaren Merete Mazzarella anser att livet blir bättre för varje år, men under coronaåret har hon inte alltid njutit av ålderdomen på samma sätt som hon har gjort tidigare år.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Författaren Merete Mazzarella har med sin senaste bok blivit en röst för de äldre i coronatider. Att betrakta samhället under en pågående pandemi har gjort att hon i dag ser på flera saker med nya ögon. “Det har aldrig varit så lite gemenskap som nu”, säger hon om samhällsklimatet i Europa.

Att under en pandemi höra till den del av befolkningen som löper störst risk att bli sjuk och dö har påverkat författaren Merete Mazzarellas liv och vardag under det senaste året. Ett år av en pensionärs liv är en lång tid, konstaterar hon.

– Jag är 76 och mina aktiva år då jag kan räkna med att vara frisk och rörlig är kanske inte så många. På det sättet har pandemin tagit en rätt hög procent av ens raska tid.

Hon upplever ändå inte att den åldersgrupp som hon tillhör har diskriminerats under det senaste året.

– Man kan också säga att dom har skyddats. Det beror lite på vilken optik du har.

En belastning för samhället

Mazzarella har under det senaste året sett på flera saker med nya ögon, då coronan har gett nya infallsvinklar och avslöjat nya saker om samhället vi lever i.

Aldrig har vi varit så lite av en gemenskap som vi har varit nu under coronan då alla länder bara har tänkt på sitt.

– Vi har lärt oss att EU ingalunda är ett. Aldrig har vi varit så lite av en gemenskap som vi har varit nu under coronan då alla länder bara har tänkt på sitt. Men det viktigaste är att vårt välfärdssamhälle ändå har fungerat ganska bra.

Välfärdssamhället till trots har Mazzarella upplevt sig vara till last under det gångna året.

– Det är ju obehagligt att vara en belastning, men är du över 70 vet du att du är en belastning för samhället.

Hon syftar på att den äldre befolkningen i Finland har drabbats svårt av coronavirusets sviter och att nio av tio personer som dog i covid-19 var över 70 år gamla.

Att de äldre har klumpats ihop till en grupp som behövt extra uppmärksamhet och därför berövats sin frihet är ingenting som Mazzarella har låtit sig provoceras av.

– Jag kan inte säga att det skulle ha varit en kränkning av de äldre, det var ju bara ett faktum.

De äldre har skyddats i Finland

Att Finland har lyckats skydda sina äldre invånare bättre än i många andra länder tror Mazzarella delvis har att göra med att Finland har ett rätt så välfungerande sjukvårdssystem. Särskilt under året som gått har hon varit tacksam över att sjukvården är offentlig.

– Varken när det gäller covidpatienter eller vaccineringarna skulle det privata ha klarat av det.

De flesta i min ålder som jag har pratat med säger att de sannolikt inte kommer att leva så mycket annorlunda trots sin andra vaccindos.

Kontrasten blir skarp när hon blickar över till Sverige, där hon har bott och jobbat i många års tid. Hon har inte bara sett ett land med få restriktioner, utan också en vårdslöshet där det borde finnas försiktighet.

– I det här fallet har äldreomsorgen fungerat väldigt dåligt. Bland annat på grund av att det finns lågavlönad vårdpersonal som är visstidsanställda och som har gått från boende till boende lite som dödens änglar med sin smitta.

Ombytta roller

Att Mazzarella nu hör till den del av befolkningen som tidigare var den mest isolerade men som nu har fått vaccin är en stor förändring för henne, men inte för alla i hennes närhet.

– De flesta i min ålder som jag har pratat med säger att de sannolikt inte kommer att leva så mycket annorlunda trots sin andra vaccindos.

Någonting som kan ha att göra med att det handlar om en återvunnen frihet i ett samhälle som till stora delar fortfarande är begränsat, påpekar Mazzarella.

– Nu är det ju inte ännu så väldigt mycket roligt man kan göra, men jag har kunnat njuta av sitta på café med vänner.

Merete Mazzarella (född Schreck)

Resande har varit en stor del av Mazzarellas liv, fram tills för ett år sedan. Hon medger att det senaste året har fått henne att tänka annorlunda på resande men det betyder inte att hon inte längtar ut i världen.

– Vi har ett barnbarn i Stockholm, så dit vill vi så snart det känns rimligt. Hur bortskämt det än låter, och jag vet att det här också är provocerande, så vill jag väldigt gärna resa till Australien ännu en gång.

Merete Mazzarella gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 17.5 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Audio Arenan.

Se hela intervjun med Merete Mazzarella på Yle Arenan:

Författaren Merete Mazzarella: Fysiska möten gör mig andäktig - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln