Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Olaglig föreställning protesterar mot regeringens coronarestriktioner – Tobias Zilliacus: "Att bryta mot dumma regler är alldeles på sin plats"

Från 2021
Uppdaterad 17.05.2021 19:34.

Olaglig föreställning protesterar mot regeringens coronarestriktioner – Tobias Zilliacus: "Att bryta mot dumma regler är alldeles på sin plats"

Genom en olaglig föreställning hoppas skådespelaren Tobias Zilliacus och andra konstnärer i gruppen 6 + väcka uppmärksamhet mot hur orättvist kulturen drabbas av coronarestriktionerna.

Utanför Södra Finlands regionförvaltningsverk i Böle i Helsingfors pågår något ovanligt – och olagligt – en föreställning med toner av Mikael Wiehes Lindansaren som ekar på gårdsplanen.

Skådespelaren Tobias Zilliacus och musikern Salla Markkanen sjunger, och musikern Iiro Ollila spelar gitarr.

Föreställningen är olaglig i och med att publika evenemang för över sex personer för tillfället är förbjudna inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

I publiken sitter sju personer, alla med munskydd och på tryggt avstånd från varandra.

– Vi påvisar absurditeten i det att det vi gör ändå är olagligt för tillfället, säger Zilliacus och fortsätter:

– Vi tar förstås pandemin på allvar men vi upplever att restriktionerna drabbar vår bransch mycket hårdare än det flesta andra.

Föreställning som civil olydnad

Gruppen 6+ består av professionella inom teater, musik och konst. I måndagens föreställning medverkade förutom Zilliacus också dramaturgen Titta Halinen, regissören Aino Kivi, skådespelaren och musikern Salla Markkanen och musikern Iiro Ollila.

De läser upp en namnlista på hundratals personer som gett sitt stöd åt föreställningen.

Föreställningen är en form av civil olydnad och gruppen kontaktade också polisen om att den pågår.

– Polisen har säkert bättre saker att göra än att avbryta det här. Genom att bryta reglerna vill vi ha synlighet mot oegentligheterna som vi upplever att finns i regelverket från regionförvaltningens sida för tillfället, säger Zilliacus.

Tobias Zilliacus hoppas föreställningen inspirerar andra inom branschen att ta efter.

Pauli Rautiainen, docent i statsförfattning och verksamhetsledaren för Kalevi Sorsa-stiftelsen lyfte i en tidigare Yle intervju fram att den offentliga makten har skyldighet att ordna kulturservice, och att juridiken angående publikrestriktionerna aldrig prövas om ingen ordnar evenemang trots restriktionerna.

Och det är just juridiken som gruppen nu försöker pröva.

– Visst kan man säga det. Jag hoppas att föreställningen inspirerar andra att göra detsamma. Institutionerna har snällt följt de restriktioner som finns och ingen har utmanat dem.

Jag är nog pessimistisk, man hör ju ingenting från beslutsfattarnas håll. Kommunikationen både från regionförvaltningsverkets och regeringens håll är nog bristfällig

Tobias Zilliacus, skådespelare

Förra veckan ordnade gruppen en motsvarande olaglig föreställning utanför Ständerhuset för att fånga beslutsfattarnas uppmärksamhet.

Kommer de här föreställningarna att fortsätta?

– Det är inte otänkbart. Den här formen av civil olydnad och att bryta mot dumma regler är alldeles på sin plats och det gör jag gärna.

När exitplanen presenterades lät regeringen förstå att restriktionerna skulle kunna börja lättas från och med juni om smittoläget gått ner tillräckligt och vaccineringarna löper bra.

Inom kultur- och evenemangsbranschen väntar man spänt på om restriktionerna kan luckras upp om ett par veckor.

– Jag är nog pessimistisk, man hör ju ingenting från beslutsfattarnas håll. Kommunikationen både från regionförvaltningsverkets och regeringens håll är nog bristfällig, säger Zilliacus.

"Apa i bur framför skådespelare"

Samtidigt har sommarvärmen under den senaste veckan lockat hundratals firare till parkerna och terrasserna. Zilliacus litar på att hälsomyndighteterna ger korrekta rekommendationer men förstår inte hur kulturbranschen kan behandlas så olika.

– På Högholmen kan femtio personer samlas för att titta på en apa i bur men om du byter ut det mot en skådespelare som läser upp en dikt är det en förbjuden tillställning, säger Zilliacus.

Svenska Yle intervjuade nyligen personer från kulturfältet kring orättvisorna mot branschen. Många riktar kritiken mot beslutsfattarnamn, men för tillfället är det regionförvaltningverket som beslutar om när restriktionerna kan luckras upp.

– För tillfället är det nog regionförvaltningsverket som bromsar upp det hela, därför står vi här utanför. Vi har skickat en inbjudan till föreställningen och jag har försökt speja efter om ens någon skulle titta inifrån men ingen syns i fönstren, säger Zilliacus.

Olagliga föreställningar protest mot restriktionerna

4:25

Diskussion om artikeln