Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Designa din köksträdgård – använd struktur, färg och storlek på ett smart sätt

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 11:18.
Designa din köksträdgård – använd struktur, färg och storlek på ett smart sätt - Spela upp på Arenan

En god planering är förstås viktigt när det gäller all tidsbesparing i trädgården, i synnerhet som vi har en så kort växtsäsong här i Finland.

En bra plan för grönsaksodling som man snabbt kan återvända till innehåller bland annat rätt tidpunkter för sådd. Sprid också ut sådden över säsongen så att inte alla snabbväxande grönsaker som sallad och rädisor är klara för skörd samtidigt. Och tänk på hur du planerar din köksträdgård.

Adrian Evans
Bild: Yle/Strömsö

I en grönsaksträdgård odlar man vanligtvis grödorna I raka rader. Det är förstås lättare att sköta plantorna när de växer i rader, men som trädgårdsdesigner vill jag också tillföra designelement till grönsaksodlingen.

Jag använder raka linjer, men gillar också kurvor som skapas av en iögonfallande hög, färggrann grönsak som purpurkål.

Inom trädgårdsdesign använder man växternas form, storlek, struktur och blommornas färg på ett smart sätt.

Dagens grönsaker har så många olika egenskaper, vilket gör att jag inte kan låta bli att använda dem för att göra köksträdgården visuellt tilltalande - precis som jag gör i resten av trädgården.

Eftersom man odlar nya grönsaker varje år förändras också designen på köksträdgården från år till år.

Lök
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Växelbruk som ett sätt att förhindra skadedjur och sjukdomar

Genom växelbruk växlar man odlingsplatser för grödorna från år till år. Det är också bra att idka växelbruk för det gör det lättare att bekämpa skadedjur och sjukdomar i jorden som angriper specifika grödor. Det betyder också att man grupperar grödorna enligt specifika behov vid odlingen.

Det finns fem grupper av huvudgrödor: kålväxter, baljväxter, lökväxter, potatisväxter och rotfrukter.

När man ägnar sig åt växelbruk planterar man varje år de här huvudgrödorna i ett annat område av trädgården, dvs. det här årets lökväxter (purjolök, salladslök, vitlök osv.) planteras nästa år där kålväxterna (spenat, grönkål, huvudkål osv.) växer det här året.

Man plockar grönsaker.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Lyckad odling

Det finns förstås specifika skadedjur och sjukdomar förknippade med olika grönsaker. Jag hade t.ex. tidigare vissa problem med loppor som angrep alla kålgrönsaker.

De här problemen kan man undvika när man odlar grödor av olika slag genom att man steriliserar fröbrickor och krukor och försår grödorna som man driver upp till sunda, små plantor i växthus innan man planterar ut dem. Genom att täcka de nyplanterade plantorna med fiberduk skapar man ett fysiskt hinder som förhindrar angrepp från skadedjur.

Men en sak kan jag garantera: ju friskare en planta är desto bättre är den på att motstå skadedjur och sjukdomar.

Grönkål
Bildtext Purpurkål är en färggrann grönsak.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Adrian Evans är utbildad trädgårdsmästare från Yorkshire, England. Han har bott i Finland i 18 år och skriver artiklar för Strömsö utgående från sin egen trädgård i Malax, Österbotten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln