Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: EU överväger skärpta sanktioner mot Belarus efter flygkapning – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2021
Säkerhetspersonal och en hund granskar bagaget som funnits ombord på Ryanairplanet som tvingades landa i Minsk.
Bildtext Bagaget som fanns ombord på planet som tvingades landa i Minsk undersöks.
Bild: AFP PHOTO / ONLINER.BY

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

EU kan skärpa sanktionerna mot Belarus efter flygkapning

EU ska under dagens toppmöte överväga att skärpa sina sanktioner mot Belarus efter att landet i går tvingade ned ett passagerarplan för att gripa oppositionsaktivisten Roman Protasevytj.

Flera europeiska länder kräver att Belarus förklarar sitt agerande och att EU nu ska agera kraftfullt.

Belarusier i Kiev protesterar mot Aleksandr Lukasjenko och gripandet av Roman Protasevich.
Bildtext Belarusier i Kiev demonstrerar mot Aleksandr Lukasjenko och gripandet av Roman Protasevich.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också Finlands president Sauli Niinistö tar starkt ställning mot händelserna i Belarus och efterlyser en internationell utredning och ett starkt ställningstagande från EU.

Nu inleds rättegången i 33 år gamla mordfallet på Viking Sally

I dag inleds rättegången mot en dansk man född 1969 för mordet och mordförsöket som skedde ombord på M/S Sally sommarnatten den 28 juli 1987.

Klaus Schelkle och Bettina Taxis i Stockholm innande steg ombord på Viking Sally.
Bildtext I fallet dog 20-årige Klaus Schelkle. Hans dåvarande flickvän Bettina Taxis led svåra skador.
Bild: Polisen.

Fallet är unikt eftersom det är sällan som en undersökning återupptas efter en så lång tid. Åklagaren i fallet förhåller sig ändå till arbetet på samma sätt som till vilket annat fall som helst.

– Alla fall är ju på sitt sätt unika. Det enda andra liknande fallet jag kan komma att tänka på är Bodom-fallet. Helt vardagsmat är det ju inte, men inte skulle jag säga att det här är helt och hållet unikt, säger specialiståklagare Heidi Röblom.

Förstagångsväljarna: Linn vill hitta en ung kandidat som bryr sig om skärgården

Hur tänker förstagångsväljare inför kommunalvalet? I vår serie Förstagångsväljarna får du följa med fem unga vuxna i deras vardag och höra vilka frågor de tycker är viktiga inför valet.

Först ut är Linn Lundell som är 18 år och kommer från Korpo. Efter valet ska hon flytta hemifrån men först vill hon hitta en kandidat som lyssnar på skärgårdsborna.

Linn vill hitta en ung kandidat som bryr sig om skärgården - Spela upp på Arenan

Nya vindar blåser i Korsholm inför kommunalvalet

För två år sedan sa korsholmarna nej till en fusion med Vasa. Även om dammet har lagt sig efter debatten, bubblar frågorna under ytan. Samtidigt tågar Sannfinländarna in i svenskbygden med rekordlånga listor i kommunalvalet.

Ett av Sannfinländarnas nya ansikten är totalt svenskspråkiga Marléne Östersund, sjukhussekreterare och lokal dansbandsstjärna.

– Mina föräldrar har alltid röstat på Svenska folkpartiet men jag har aldrig riktigt känt mig hemma där. Nu kan jag säga att jag har hittat den grupp jag trivs i. Vi tycker om vårt land, vårt Finland, och det ska vara det viktigaste om man talar om ekonomiska frågor och sådant.

kvinna ler
Bildtext Marléne Östersund vill att frågan om en kommunsammanslagning ska vädras igen.
Bild: Yle / Roy Fogde

Volodymyr Zelenskyj lovande snar fred i Ukraina – hur har det gått?

Det har gått två år sedan Volodymyr Zelenskyj blev president i Ukraina.

Löften om snar fred i östra Ukraina var hans starka kort inför valet. Han lovade också få bukt med korruptionen, minska oligarkernas inflytande och lyssna till vad folket vill.

Volodymyr Zelenskyj svarar på journalisternas frågor under en presskonferens.
Bildtext Volodymyr Zelenskyj har fått smaka på makten och nu vill han inte bara sköta den här perioden med framgång utan också kandidera för en period till.

Han har lyckats göra väldigt lite men det ser ut som om folket förlåter honom, eller åtminstone ger honom lite mera tid. Helt klart är att han nu granskas kritiskt och att många är besvikna.

– Då Zelenskyj lovade snabb fred förstod han kanske inte fullt ut hur svårt det är att uppnå, säger forskaren Viktor Zimjatin.

Dagens väder

I landets västra del är det mest mulet med någon regnskur. I öst regnar det mera allmänt. Dagens högsta temperatur är 12 till 17 grader, svalare i norr. Nattfrost kan förekomma på många håll.