Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Nya EU-sanktioner mot Belarus – och fyra andra nyheter att ha koll på

Från 2021
Säkerhetspersonal och en hund granskar bagaget som funnits ombord på Ryanairplanet som tvingades landa i Minsk.
Bildtext EU inför starkare sanktioner mot Belarus efter att ett passagerarplan tvingades landa i Minsk.
Bild: AFP PHOTO / ONLINER.BY

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Belarus straffas av EU – Marin: "Starkt och målmedvetet"

EU-ledarna har enats om nya sanktioner mot Belarus med anledning av söndagens incident i Minsk.

Europeiska rådet kräver samtidigt att journalisten Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega som gripits av belarusiska myndigheter släpps omedelbart.

Valkovenäläiset aktivistit osoittavat mieltään Ukrainassa.
Bildtext Många har demonstrerat för att Protasevitj ska släppas fri.
Bild: Sergei Supinsky / AFP

EU uppmanar luftfartsorganisationen ICAO att undersöka den "oacceptabla incidenten" och säger att belarusiska flygbolag kommer att portas från EU:s luftrum och från flygplatser i EU-länder.

– Det är ett mycket starkt och målmedvetet svar på den här situtationen, kommenterade statsminister Sanna Marin (SDP) EU:s beslut tidigt på tisdagsmorgonen och säger att sanktionerna ska diskuteras på detaljnivå ännu.

"Ingen belarusier i exil kan känna sig säker"

När regimen i Minsk tog till flygvapnet för att inför öppen ridå släpa hem en journalist som har flytt landet kan det bara betyda en sak. Ingen belarusier i exil kan känna sig säker – KGB kan knacka på dörren, skriver Svenska Yles Baltikumkorrespondent Gustaf Antell i en kommentar om läget i Belarus.

Hundratals belarusier har flytt sitt land under det senaste året – många av dem till Vilnius. Också Protasevitj flydde till staden.

Den belarusiske journalisten Roman Protasevitj förs bort av polisen under en demonstration i mars 2017.
Bildtext Protasevitj under en demonstration år 2017.
Bild: All Over Press

Det är allt annat än glamoröst att vara frihetskämpe och folkhjälte, skriver Antell.

Också belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja är i Vilnius. När Antell träffade henne för en månad sedan gjordes det på en hemlig plats med gardinerna fördragna. Varför? Jo, för att hindra eventuella mordförsök av krypskyttar – eller andra kryp, skriver Antell.

I dag hörs den åtalade i Viking Sally-fallet

Rättegången mot den cirka 50-åriga mannen som misstänks för mordet på Viking Sally år 1987 fortsätter i Egentliga Finlands tingsrätt i dag.

I dag ska den misstänkte – som bestrider alla åtal – höras i rättegången.

Viking Sallys mordrättegång i Åbo 24.5.2021. Den åtalade med sina två försvarsadvokater.
Bildtext Den åtalade har två advokater – den danska försvarsadvokaten Henrik Hasseris Olesen och finländska försvarsadvokaten Martina Kronström. Den åtalade har nämligen danskt medborgarskap.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Rättegången inleddes i går med ett bakslag för åklagarna. En del av förundersökningsberättelserna med den åtalade får nämligen inte användas som bevis i ärendet.

Den drygt 50-åriga mannen var 18 vid tidpunkten för mordet. Han misstänks ha tagit livet av en 20-årig man och en 22-årig kvinna.

Exorcism sätter djupa spår: "Man driver ut problem ur personer som lider av mental ohälsa och situationen förvärras"

Ibland kan andeutdrivning – också kallat exorcism – hjälpa den som känner att hen har bekymmer, men om det ligger andra orsaker bakom bekymren, exempelvis psykisk ohälsa eller ett trauma, kan andeutdrivningen vara direkt skadlig.

– Personen är då i behov av terapi eller medicinering för att kunna bli frisk och här borde man kunna skilja på teologi och medicinsk vetenskap, säger Sanna Urvas som doktorerat i temat.

Händer som ber
Bildtext Med andeutdrivning vill man driva ut eller besvärja onda andar ur människor som anses vara besatta.
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Thorleif Johansson jobbar vid Stödföreningen för religioners offer (UUT) och han säger att andeutdrivning är en form av andligt våld som kan innebära olika former av övergrepp, manipulation och begränsningar.

Han säger att många samfund saknar fungerande mekanismer för att ingripa mot missbruk och övergrepp inom den egna gruppen – och i stället döljer man problemen för att skydda samfundets rykte.

Rädsla för en andra statskupp i Mali

Malis övergångspresident och premiärminister har gripits av landets militär, enligt flera diplomat- och regeringskällor.

Händelsen fördöms av internationella aktörer som FN och EU. De kräver att ledarna friges omedelbart.

Bild på tre män som ser mot kameran. Männen ingår i Malis övergångsstyre efter augustis militärkupp.
Bildtext Den tidigare försvarsministern Bah Ndaw (i mitten) fick axla presidentrollen efter militärkuppen i augusti i fjol
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu väcks rädslan för en andra statskupp inom loppet av ett år. Militärens starka position inom det som skulle vara ett civilstyre har kritiserats hårt.

Övergångsstyret lovade i april att ordna en folkomröstning om landets grundlag i slutet av oktober. Val planeras i februari nästa år.

Dagens väder

Det är uppehållsväder i en stor del av landet i dag. I söder är det halvklart och uppehåll och 13 till 17 grader varmt.

I landets mellersta del är det mellan 10 och 16 grader. I norr mellan 5 och 10 grader – där kan det förekomma lokalt lätt regn eller blötsnö.

Svag vind i hela landet.

Här kan du läsa den fullständiga väderrapporten.

Diskussion om artikeln