Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Hur vårdslös du varit med nätbankskoder och kort bestämmer om du får ersättning efter nätbedrägeri – och fyra andra nyheter för morgonen

Från 2021
En man i ljusbeige jacka och svart polotröja står på en solig gata med småhus i olika färger.
Bildtext – Ansvarsfördelningen beror på fallet och mycket på hur kunden själv har agerat, säger Juha Beurling-Pomoell, generalsekreterare på Konsumentförbundet.
Bild: Kasper Heimolehto / Yle

Nätfiske, då personer luras att uppge sina bankkoder eller kreditkortsuppgifter, blir allt vanligare. Under den här våren har rekordmånga fall av nätbedrägeri uppdagats.

Och om den som fallit offer för nätfiske anses ha varit vårdslös med sina bankkoder eller kreditkortsuppgifter, har hen inte rätt till återbetalning. Hur vårdslös en person varit, bestämmer om banken är ersättningsskyldig.

– Kunden har ansvar att använda sitt kort och sina nätbankskoder enligt de villkoren som finns i tjänsten. Om kunden använder dem på ett annat sätt och banken har skött sina skyldigheter så måste man ta i beaktande den vårdslösheten när man bedömer, säger Aktias jurist Anna Rönning.

Biden tänker fortsätta utreda coronavirusets ursprung

USA:s president Joe Biden är inte nöjd med de utredningar som hittills gjorts för att klarlägga det nya coronavirusets ursprung.

Joe Biden puhuu toimittajille Valkoisen talon nurmella.
Bildtext Biden vill att coronavirusets ursprung utreds grundligt.
Bild: Tasos Katopodis / EPA

Biden ber nu USA:s underrättelsetjänster att utreda saken ytterligare - och förväntar sig ett resultat inom tre månader.

Den rådande teorin är att det nya coronaviruset fått spridning från djur på en matmarknad i kinesiska Wuhan, men den här teorin utmanas av att viruset egentligen skulle ha rymt från ett laboratorium i staden.

Världshälsoorganisationen WHO:s utredning har tidigare slagit fast att viruset sannolikt överförts från djur till människor.

S-gruppens containrar fortfarande kvar på olycksfartyget Ever Given – tvist om skadestånd fortsätter

Det jättelika containerfartyget som täppte till Suezkanalen i nästan en vecka i mars har fortfarande inte fått åka vidare från kanalen.Det går inte att förutspå hur länge till den finländska S-gruppens tre containrar blir kvar ombord.

Fartyget Ever Given i Suezkanalen. Två räddningsbåtar syns bredvid fartyget.
Bildtext Två månader efter räddningsoperationen är containerfartyget fortfarande kvar i Stora Bittersjön.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Förhandlingarna är svåra och vi får ingen information om förhandlingarnas detaljer, vilket är förståeligt då det är frågan om stora förhandlingsparter och stora skadeståndskrav. Vi har inte exakt information om när parterna uppnår en överenskommelse och när containrarna kan röra sig vidare, berättar Lasse Korhonen som är chef för internationell logistik vid S-gruppens grossistföretag Inex Partners.

Sommarens semesterresor intresserar: "Då det blir möjligt vill alla åka iväg"

Bild av parasoll och vilstolar på en strand i Rhodos, Grekland
Bildtext Finländarnas intresse för att resa ökar i och med coronapandemin lättat i delar av Europa.
Bild: Brunbjorn / Mostphotos

Finländarna längtar efter att resa igen. För tillfället bokas höstens och vinterns resor, men också en del sommarresor går åt.

TUI kommer att börja flyga från Helsingfors-Vanda flygplats till Kreta från och med slutet av juni och också charterresor från Vasa till Kreta är inplanerade från början av juli.

Den populära tv-serien Vänner återvänder för ett specialavsnitt - två fans berättar varför serien fortsätter underhålla nästan 30 år efter att pilotavsnittet sändes

Pilotavsnittet av den ikoniska sitcom-serien Vänner (Friends) sändes den 22 september 1994. I dag den 27.5 återvänder Vänner med ett specialavsnitt, Friends: The Reunion. Men varför är serien så populär fortfarande?

På bilden syns James Corden, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer och Matt LeBlanc.
Bildtext Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc och David Schwimmer - som sig själva i det nya specialavsnittet.
Bild: HBO

– Jag tycker det är jätteroligt att det blir av, med tanke på att de har pratat om det så otroligt länge.Det är roligt att få en liten gåva till fansen, säger Linnéa Holmberg som är ett fan av serien om specialavsnittet.

Väder

Torsdagens väder blir mestadels mulet med regnskurar på många håll. I söder kan det åska, i norr kan nederbörden komma som snöblandat regn eller blötsnö.

Det är 13 till 15 grader i söder, 10 till 15 i landets mellersta delar och 7 till 12 grader i norr.

Diskussion om artikeln