Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Samlingspartiet klar etta, Halla-aho röstmagnet – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2021
Petteri Orpo tuulettaa kuntavaalien voittoa Helsingissä sunnuntai-iltana 13. kesäkuuta 2021.
Bildtext Det här är på riktigt en stark seger av Samlingspartiet. Det viktigaste var att vi fick folks förtroende, sa Petteri Orpo på söndagskvällen.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Här är fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Samlingspartiet och Sannfinländarna kommunalvalets största vinnare

Samlingspartiet kammade hem förstaplatsen i kommunalvalet med en bred marginal på 3,7 procentenheter. Partiet fick 1 554 mandat, vilket är 64 fler än i förra kommunalvalet.

Sannfinländarna växte rejält, men levde inte upp till de höga förväntningarna. Partiet fick 14,5 procent av rösterna och 1 350 mandat, vilket är 580 fler än senast.

Alla regeringspartier backar förutom SFP. SDP kom tvåa med 17,7 procent och Centern trea med 14,9 procent. De Gröna fick 10,6 av rösterna och Vänsterförbundet 7,9 procent.

Det enda regeringspartiet som inte backade utan tog ett litet steg framåt var Svenska Folkpartiet som samlade ihop 5,0 procent av rösterna.

Valdeltagandet blev lågt: 55,1 procent.

Halla-aho röstkung

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho är valets röstkung, han kammade in 18 843 röster. Samlingspartiets Elina Valtonen fick näst flest röster av alla kandidater, 15 785. Hennes partikollega Juhana Vartiainen kom trea med 13 884 röster. Alla tre ställde upp i Helsingfors.

Statsminister Sanna Marin (SDP) kammade hem 10 527 röster i Tammerfors.

I Svenskfinland tar flera unga steget in i politiken, medan andra gör comeback. Henrik Wickström (SFP) i Ingå, Sandra Bergqvist (SFP) i Pargas, Heikki Vestman (Saml) i Sibbo och Peter Östman (KD) i Larsmo är några av röstmagneterna i Svenskfinland.

Jussi Halla-aho.
Bildtext Jussi Halla-aho kammade hem sammanlagt 18 843 röster i Helsingfors.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

De operativa kärnvapnen i världen har blivit fler

Antalet kärnstridsspetsar utplacerade i operativa förband ökar. Det framgår av årsrapporten från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Alla kärnvapenstater håller nu på med att utveckla och modernisera sina kärnvapenstyrkor, enligt rapporten.

Ryssland visade upp RS-24 Jars-missiler under segerdagsparaden i maj i år.  Den här ballistiska roboten ska kunna bära tio kärnstridsspetsar.
Bildtext Ryssland visade upp RS-24 Jars-missiler under segerdagsparaden i maj i år. Den här ballistiska roboten ska kunna bära tio kärnstridsspetsar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skådespelaren Ned Beatty är död

Den amerikanska skådespelaren Ned Beatty har dött, uppger hans familj för amerikanska medier.

Beatty blev känd på 1970-talet för sina roller i filmer såsom Den sista färden (Deliverance) och Alla presidenters män. Han fick en Oscarsnominering för sin insats i Sidney Lumets Network.

Beatty medverkade också i flera tv-serier såsom Roseanne och Uppdrag: Mord.

Ned Beatty.
Bildtext Ned Beatty blev 83 år gammal.
Bild: Copyright © 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Ingen feststämning i omklädningsrummet efter historiska fotbollsvinsten

Fotbollsherrarna återvänt till EM-basen Repino nära S:t Petersburg.

Natten efter den oerhört dramatiska premiärmatchen var svår, medger Tim Sparv på en distanspresskonferens.

– Det var för egen del den sämsta nattsömnen på flera veckor. Jag fick nog inte många bra timmar, men det är helt naturligt efter händelserna, säger han.

Tim Sparv ser sammanbiten ut.
Bildtext "Jag ville att vi lyssnar på vad de danska spelarna vill och stöder deras val. Alla förstår säkert att man inte efter en sån episod är det inte naturligt att spela fotboll – det var knappast hälsosamt för psyket", säger Tim Sparv.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Väder

Klart till halvklart och uppehåll i landets södra och mellersta delar. I kväll västerifrån ökande molnighet och regn. Dagens högsta temperatur mellan 18 och 23 grader.

I landets norra del blir vädret molnigare med början i väst och på dagen förekommer lokalt något regn. Dagens högsta temperatur mellan 11 och 17 grader.

Diskussion om artikeln