Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra ny partiordförande för Sannfinländarna – lovar göra partiets invandringspolitiska linje tydligare

Från 2021
Uppdaterad 14.08.2021 21:41.
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra perussuomalaisten puoluekokouksessa
Bildtext Purra blir Sannfinländarnas femte ordförande och partiets första kvinnliga dito.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Riikka Purra har som väntat blivit vald till Sannfinländarnas partiordförande. Rösterna på partimötet i Seinäjoki föll 774 för Purra, 252 för Sakari Puisto och 181 för Ossi Tiihonen.

Purra blir därmed Sannfinländarnas femte ordförande och partiets första kvinnliga dito.

Purra sa i en första intervju efter omröstningen att ordförandebytet inte innebär något större behov av nya riktlinjer för partiet. Hon lovar ändå göra Sannfinländarnas linje tydligare.

– Jag vill exempelvis motivera varför vi håller fast vid vår linje i invandringspolitiken.

Purra sade att partiet vill bli största parti i riksdagsvalet och hon säger sig också vara redo för statsministerposten.

Purra upprepade att invandrarfrågan är en tröskelfråga för regeringsmedverkan.

– Vi går inte med i en regering där man inte är redo att skärpa invandringspolitiken.

Förhandsfavorit inför valet

Purra var förhandsfavorit inför valet. I Yles enkät för en månad sedan bland tongivande partimedlemmar fick Purra överlägset flest röster.

Endast 90 medlemmar svarade dock i enkäten, medan över 2000 röstberättigade medlemmar är på plats på partimötet i Seinäjoki. Till partiets karaktär hör alltså en viss osäkerhet; eftersom vem som helst som betalat medlemsavgift får rösta, kan en populär kandidat inte räkna med någon seger i förväg.

Ossi Tiihonen som har fört en starkt polariserande kampanj, och friat till så kallade corona- och vaccinationskritiska, fick 181 röster, d.v.s. 14% av rösterna.

Sakari Puisto fick med sina 252 röster knappt 20% av de 1302 röster som lades på partidagen.

Kristiina Ilmarinen från Salo som också ställde upp fick 7 röster.

Kännetecknande för Sannfinländarna är förutom osäkerheten inför ordförandeval också att det saknas en “gammal” partielit och därmed kan karriärkliv inom partiet gå mycket snabbt. Så har skett för Purra.

Hon blev partimedlem och började arbeta på partikansliet kort innan splittringen 2017. I riksdagsvalet 2019 ställde Purra upp i Kyrkslätt och blev invald, för att på partimötet kort därefter väljas till första viceordförande.

Purra är politices magister vid Åbo universitet, och har jobbat bland annat som forskare och lärare innan politiken tog över.

Perussuomalaiset vuosikokous 2021.
Bildtext Sannfinländarnas ordförandekandidater. Från vänster: Sakari Puisto, Riikka Purra, Kristiina Ilmarinen och Ossi Tiihonen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Ingen erfarenhet av regeringssamarbete, men en skicklig debattör

Riikka Purra har till skillnad från sin främste motkandidat, Sakari Puisto, ingen erfarenhet av regeringssamarbete. Puisto var arbetsminister Jari Lindströms specialmedarbetare 2015-17 och hade dessutom suttit med i regeringsförhandlingarna med Samlingspartiet och Centern 2015.

Måhända är detta en orsak till att Purra har fört en till synes hårdare retorik mot andra partier än Puisto under partiorförandekampanjerna.

Purra har också tagit - och givits - plats i riksdagsdebatterna. Hon har utmärkt sej som en av den sannfinländska gruppens skickligare debattörer, med en frän ton mot främst regeringen, men också vid behov mot oppositionskamraterna i Samlingspartiet. Samtidigt aktar sej Purra för att inte stiga över saklighetsgränsen, vilket alla partikamrater inte lyckats med.

Perussuomalaiset vuosikokous 2021.
Bildtext Riikka Purra och Jussi Halla-aho.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Purra verkar trivas bättre i debatter än hennes föregångare Jussi Halla-aho. Redan om ett halvt år kommer hon med all sannolikhet att få testa sina färdigheter i landskapsvalen som är utlysta till januari.

I partimätningar och i kommunalvalet har Sannfinländarna ståtat som ett av de tre stora partierna. Purra är alltså en helt plausibel statsministerkandidat om trenden håller i sej till riksdagsvalet 2023. Åtminstone kommer Purra och Sannfinländarna att vara en viktig part, vem som än leder regeringsförhandlingarna.

För Samlingspartiet är det klart att som det nu ser ut finns det ingen möjlighet till en rent borgerlig regering utan Sannfinländarna. Förra regeringssamarbetet föll på Jussi Halla-ahos Sannfinländares värdegrund. Nu är partiledningen ny, men värdegrunden förändras kanske inte så mycket.

I sitt avskedstal till partifolket talade Jussi Halla-aho bland annat om att man måste kunna kompromissa för att komma med i en regering bara man inte säljer bort sina grundvärderingar.

Kanske det var en vink till partifolket att nu när den besvärliga personfrågan är överstökad, så är det dags att börja förbereda sej på att bli regeringsdugliga.

Partisekreteraren byts ut

Personvalen i Seinäjoki fortsätter under dagen.

Vid halv fyra-tiden blev det klart att partisekreterare Simo Grönroos petas och docent Arto Luukkanen tar hans plats.

Luukkanen vann i en andra röstningsomgång ganska övertygande med siffrorna 706 mot 307 för Grönroos

Diskussion om artikeln