Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anna Politkovskaja mördad

Från 2006

Den ryska journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja har skjutits till döds i centrala Moskva. Fallet utreds enligt åklagarmyndigheterna som överlagt mord.

Politkovskajas kropp påträffades i eftermiddags i en hiss i ett bostadshus i den ryska huvudstaden. Enligt chefredaktören för tidningen Novaja Gazeta, där Politkovskaja arbetade, hade hon en bostad i huset.

Mordet väcker bestörtning
Det råa mordet har väckt starka reaktioner. Sovjetunionens tidigare president Michail Gorbatjov anser mordet vara ett slag mot de demokratiska och oberoende massmedierna.

Enligt Politkovskajas kolleger på Novaja Gazeta mördades arbetskamraten uttryckligen på grund av sin yrkesverksamhet - Politkovskaja arbetade för tillfället på en artikel om tortyr i Tjetjenien.

Också Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja benämner mordet ett slag mot yttrandefriheten. Tuomioja anser det vara viktigt att mordet utreds snabbt och att de skyldiga, vem de än må vara, ställs inför rätta.

Prisbelönt människorättskämpe
Anna Politkovskaja prisbelönades för sitt arbete för mänskliga rättigheter både inom och utanför Ryssland. Hon kritiserade under många år Rysslands hårda tag i Tjetjenien och skrev bl.a. en kritisk bok om president Vladimir Putin och Tjetjenienkriget.

Politkovskaja var mycket uppskattad i Tjetjenien. I Ryssland var hon däremot ofta mål för polisens och säkerhetstjänstens specialgranskningar.

Medlade med extremister
Anna Politkovskaja agerade medlare då extremister ockuperade Dubrovkateatern i Moskva år 2002.

Hon var även på väg för att medla i gisslandramat i Beslan år 2004 då hon insjuknade svårt under en flygning till södra Ryssland. Journalistkolleger misstänkte att hon blev förgiftad.

Anna Politkovskaja blev 48 år gammal.
(Av Lasse Gustafsson)