Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minst sju dödades i skolmassaker

Från 2007

Minst sju personer dödades i skottdramat i Tusby i dag, bekräftar den ansvariga läkaren Eero Hirvensalo vid Tölö sjukhus för Yles nyheter. Dessutom har ett tiotal personer skadats.

De dödade är sex elever och en lärare, en medelsålders kvinna.

Den 18-åriga gärningsmannen är i kritiskt tillstånd, uppger Hirvensalo. Han har en skallskada och vårdas på Tölö sjukhus.

Gärningsmannen sköt sina offer med ett handeldvapen, säger polisen. Skottdramat bröt ut strax före klockan tolv i förmiddags.

Eleverna var inne i skolan under skottdramat, men kunde evakueras så småningom i mindre grupper.

Jokela skolcenter har både högstadium och gymnasium med drygt 450 elever.

Föräldrar kan ringa och fråga om sina barn på numret 02 - 03 66 266. Det har också grundats ett kriscentrum i kyrkan i Jokela, dit församlingen har skickat krishjälp. Kriscentrets nummer är 09 – 41714 94.
Undervisningsministern chockad
Undervisningsminister Sari Sarkomaa är djupt chockad över våldet i skolcentret i Tusby. Hon säger att hon delar den sorg och oro som de drabbade eleverna och personalen och de anhöriga känner.

Lärarfacket OAJ skriver i ett pressmeddelande att hela skolvärlden stannar upp inför livets begränsningar. De yttersta följderna av illamående kommer fram i Tusby. Många frågor ställs om de sätt man kunde ta till för att hjälpa dem som behöver det, skriver OAJ.

Det viktigaste är enligt OAJ att ha tillräckligt med tid för en medmänsklig, lyssnande samverkan mellan alla dem som finns i våra skolor i dag.

(Av Antti Kuronen)