Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Stor demonstration mot massafabrik

Tiotusentals människor deltog i natt i en demonstration mot Metsä Botnias omtvistade massafabrik.

Fabriken är belägen i Uruguay invid gränsen till Argentina.

Demonstranterna marscherade till gränsen och skrek slagord riktade mot fabriken. Tusentals bilar tutade med sina signalhorn i protest, men de släpptes inte ut på bron som förenar länderna. Båtar deltog också i demonstrationen, men de flyplan som hade reserverats lyfte aldrig. Demonstrationen förlöpte utan våldsamheter.

Enligt fabrikens motståndare kommer den att förorena miljön, och speciellt gränsfloden som rinner mellan Uruguay och Argentina. Enligt Uruguay används den nyaste tekniken i fabriken, vilket förebygger föroreningar.

Demonstranter har motsatt sig fabriksbygget redan i två år. Nattens demonstrationer var de största hittills.

Uruguays president Tabare Vazquez gav den här veckan lov åt fabriken att inleda sin verksamhet. I fredags meddelade Uruguay dessutom att man stänger en av de viktigaste gränsstationerna för att hindra demonstranterna.

Argentina har tagit ärendet till den internationella domstolen i Haag. Fabrikstvisten har lett till att förhållandena mellan Argentina och Uruguay nu är sämre än någonsin. Argentinas president Nestor Kirchner har sagt att Vazquez har stuckit en kniv i ryggen på det argentinska folket.
(Av Lukas Lindström)