Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Demonstration mot k-kraft i Kristinestad

Från 2008
Uppdaterad 14.06.2013 09:52.

På torsdag ordnas en demonstration mot kärnkraft i Kristinestad.
Arrangörerna vill påverka politikerna inför fullmäktigemötet som i februari tar ställning till Fennovoimas planer på ett kärnkraftverk på orten.

Initiativtagare till demonstrationen är tre privatpersoner: Anette Norrgrann, Tom Sörhannus och Carola Backholm.
- Vi vill visa på det breda motstånd som finns bland allmänheten mot ett kärnkraftverk i Kristinestad. Vi vill också visa att det här inte är Kristinestads ensak utan något som berör långt utanför Kristinestads gränser, säger Anette Norrgrann till Radio Vega Österbotten.
Enligt Norrgrann är intresset för demonstrationen stort.
Demonstrationen ska genomföras sjungande.
- Sång är något som bygger broar och vi vill få fram det positiva - vår kärlek till planeten, naturen och mänskligheten. Att sjunga är att visa att det är därför vi gör det här, säger Norrgrann.
På måndag informerar Fennovoimas vd Tapio Saarenpää staden Kristinestads ledning om planerna på ett kärnkraftverk och om planen för miljökonsekvensbedömning.
På tisdag överräcker de markägare som motsätter sig planerna på ett kärnkraftverk i Sideby eller Skaftung sin gemensamma skrivelse till Kristinestads ledning. Skrivelse är undertecknad av 75 markägare.
Den namninsamling mot en eventuell kärnkraftsetablering som pågår på adressit.com på internet hade på måndag morgon undetecknats av 3279 personer.

(Av Österbotten)