Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kim Snygg är fula Quasimodo

Från 2008

Sång, dans, gyckleri, dramatik och starka känslor är några av ingredienserna i årets sommarteater på scenen intill Raseborgs ruiner.

Pjäsen som har premiär den 26 juni i Snappertuna i Ekenäs är Ringaren i Notre Dame och det finns många bekanta ansikten med, men också nya skådespelare. Ungefär 50 personer kommer att stå på scenen i musikalen som är skriven av den danska dramatikern och musikern Sebastian och som baserar sig på romanen av Victor Hugo.

Sven Sid som har stått för regin på Raseborgs sommarteater allt som allt 19 gånger har nu efter ett års paus återvänt som regissör till Västnylands största sommarteater. Han konstaterar att en utmaning det här året är att lyckas förmedla alla känslor som pjäsen innebär. Det bjuds på både sorg, glädje och spänning. Sid säger att musikalen är en familjepjäs även om det bjuds på en hel del dramatik.

Det blir många bekanta ansikten på scenen också det här året, bland andra Tapio Laasonen, Göran Wadenström, Barbro Backman, Dan Idman och Sjutte Björklund är några av skådespelarna som medverkar, men en av huvudrollsinnehavarna är ett helt nytt ansikte i de här sammanhangen. Minna Kettunen från Esbo som spelar den vackra dansösen Esmeralda har aldrig stått på scenen vid borgen förut. I år då hon hörde att det skulle bli Ringaren i Notre Dame ville hon absolut vara med och är speciellt glad över att hon fick rollen som zigenarflickan Esmeralda. Kettunen säger att det är en svår roll, men hoppas att det utvecklar henne som skådespelare.

En som stått på scenen många år när det varit dags för sommarteater vid Raseborg är Kim Snygg. I år spelar han den döva och vanskapta Quasimodo.

- Jag vill vara på Raseborg och jag har svårt att tänka mig en sommar då jag inte skulle vara där, säger Snygg som är nöjd över att få spela Quasimodo, en karaktär som han ser som en mycket intressant person.

Teddy Granroth är kapellmästare, Hanne Horte Garner är scenograf och Anna-Tuuli Saine står för koreografin. Pjäsens producent Jan Lindroos har gjort den svenska översättningen och det är Västnylänska Ungdomsringen som svarar för produktionen.

(Av Västnyland)