Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Greenpeace demonstrerade mot biodiesel

Miljöorganisationen Greenpeace har demonstrerat mot Neste Oils nya dieselolja Neste Green. Aktivisterna låste dieselpumparna vid Djugårdens Nestestation i Helsingfors. Polisen grep de elva aktivisterna för förhör.

Greenpeace tycker att det nya bränslet, som innehåller palmolja, bidrar till regnskogsskövling, klimatförändring och höger matpriser.

Neste Oil har satsat kraftigt på att börja använda palmolja i bilbränslen. Bolaget håller på att bygga en stor biodieselanläggning i Singapore.

Enligt Greenpeace har palmoljeproduktionen många negativa effekter. Bland annat kan det leda till högre matpriser eftersom palmoljan används i matproduktion.

Neste bemötte kritiken

Neste säger att det nya bränslet inte bidrar till skövling av regnskogar, klimatförändring och höjda matpriser. Den palmolja som Neste använder är enligt bolaget producerad i enlighet med principerna för hållbar utveckling.

Neste Oil började i dag sälja Neste Green-diesel som ska innehålla minst tio procent bioråvaror. Den viktigaste råvaran är palmolja. Neste Oil har meddelat att bolaget inom tio år ska slopa användningen av råvaror som kan användas i livsmedelsproduktionen.

(Av Lasse Gustafsson)