Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CIA: Al-Qaida på väg att besegras

Från 2008

Al-Qaida är så gott som besegrat i Irak och Saudiarabien, uppger CIA:s chef Michael Hayden i en intervju i Washington Post. Han tillägger att terroristorganisationen är på defensiven också i resten av världen.

Enligt Hayden har man lyckats slå till mot al-Qaidas allierade i Mellanöstern och samtidigt lyckats destabilisera nätverkets inre krets. Han säger också att Usama bin Ladin håller på att förlora den ideologiska kampen i Mellanöstern.

Haydens uttalanden följer snabbt efter att underrättelseorganisationer varnat för att världen står inför nya hot från al-Qaida.

För ett år sedan visade dessutom amerikanska underrättelseuppgifter att al-Qaida satt upp ett nytt högkvarter vid gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Hayden menar att militären lyckats försvaga också al-Qaidas nya tillhåll genom att döda och arrestera nyckelmedlemmar i organisationen. Han tillägger att USA slagit till mot gömställena i Pakistan genom att bomba dem med obemannade flygplan.

Experter tvivlar på uppgifterna
Men trots Haydens uttalanden har Nato bokfört ett ökande antal självmordsattacker i Mellanöstern under det senaste året. Experter uppger också att al-Qaida redan dödförklarats många gånger under de senaste åren, men alltid lyckats komma tillbaka.

Terroristexperten Bruce Hoffman säger till Washington Post att världen står inför en uthållig och oförsonlig fiende.

(Av Charlotta Hedman)