Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fennovoima ger upp i Kristinestad

Uppdaterad 14.06.2013 09:53.

Fennovoima lägger ner planerna på kärnkraft i Kristinestad.
Fennovoima är nu klar med sin tekniska förplanering för de olika orterna och utgående från den har bolaget beslutat att inte fortsätta utredningsarbetet i Kristinestad.

- På basen av de färdigställda utredningarna har Pyhäjoki, Strömfors och Simo goda förutsättningar för placeringen av ett nytt kärnkraftverk. Vi fortsätter nu den tekniska planeringen för kraftverksområdena på de här tre orterna, konstaterar Fennovoimas verkställande direktör Tapio Saarenpää i ett pressmeddelande.
Kärnkraftsmotståndare nöjd
- Man kan nog konstatera att det är ett glädjebudskap, och då tänker jag i synnerhet på dem som bor på området. Det är nog en stor kall sten som har lyfts från deras hjärtan i dag, säger sfp-gruppens ordförande Håkan Antfolk.

Stadsstyrelsens ordförande Bernhard Utter har konsekvent varit för en kärnkraftsetablering och han konstaterar att Fennovoima har hållit sitt ord, eftersom de har sagt att de inte kommer till en ort som är fientligt inställd till etableringen.

- Allt är väl som det ska vara och enligt planerna, säger han.
Politiska oenigheten har påverkat
I sitt pressmeddelande låter Fennovoima förstå att den politiska indelningen i två läger i Kristinestad har lett till att kommunen inte har förutsättningar att förverkliga ett kärnkraftsprojekt.

Bolaget fortsätter sina utredningar i Pyhäjoki, Strömfors och Simo.