Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kinesiska kantstenar i Vasa upprör

Från 2008
Stenbeläggning i Vasa

Då gatumiljön i Vasa förbättras inför bostadsmässan används kantstenar som importerats från Kina.

Det här gör fullmäktigeledamoten Tapio Osala uppprörd, bland annat eftersom det förekommit larmrapporter om hälsovådliga arbetsförhållanden i de kinesiska stenbrotten.

I oktober ifjol lämnade Osala därför in en motion om att staden bör upphöra med att köpa importerad sten. Enligt Osala är det inte etiskt korrekt att använda kinesiska kantstenar som är gjorda med barnarbetskraft. Dessutom tycker han det är befängt att använda importerad granit, då det inte är någon brist på den varan i Finland.

Projekteringschef på gatuavdelningen i Vasa, Vesa Lehtinen, tror att ärendet tas upp på tekniska nämndens möte den 25 juni.
Under beredningen av ärendet har man bland annat tagit del av utredning från Sverige, där samma kantstenar har använts. Enligt en utredning från Uppsala stad används inte ungdomsarbetskraft vid tillverkningen av de här stenarna.

Det här övertygar ändå inte Tapio Osala.

- Om man frågar de kinesiska myndigheterna är säkert allt under kontroll, men Människorättsorganisationen har undersökt fallet och den utredningen har övertygat mig, säger Osala.
(Av Österbotten)