Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Meteoria Söderfjärden invigs på fredag

Från 2008

Blicka ut i universum genom ett stort teleskop eller känn tyngden av en meteorit i handen. På besökscentret Meteoria på Söderfjärden i Vasa kan den nyfikne uppleva 520 miljoner år av historia.

Planeringen av projektet inleddes redan 1997 och i dag invigs Meteoria av Ole Norrback. Mitt ute på Söderfjärden i en tjärdoftande ria kommer besökarna att kunna uppleva Söderfjärdens 520 miljoner långa historia och förvandling.

- Via till exempel multimedia, en panoramamålning, en miniatyrkrater, via en mängd utställda redskap från de senaste hundra åren av jordbruksutövande får man en inblick i Söderfjärdens historia, säger Matts Andersén, Sundom bygdeförenings styrgruppsordförande.

Här finns också ett astronomiskt observatorium med ett splitternytt teleskop försett med en 300 millimeters lins.
- Det passar ju mycket bra på ett ställe där det har kommit en hälsning från rymden en gång i tiden, i form av en rymdbumling som slog ner här och bildade Söderfjärden, påpekar Andersén.

Observatoriet är öppet för föreningens medlemmar men det kommer också att ordnas stjärnkvällar för alla intresserade. Här finns också ett fågeltorn och en miljövänlig energikällare som driver Meteorian med hjälp av sol och vind.

- Här ute på Söderfjärden är det så långt till närmaste elledning att vi var tvunga att tillverka vår egen energi, säger Hans Lindén som är laboratorieingenjör på Svenska Yrkeshögskolan i Vasa.

Ikväll blir det öppet hus på Meteorian från och med kl. 18.30-21. Meteorian drivs av Sundom bygdeförening och Astronomiska föreningen Andromeda.
(Av Österbotten)