Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Intresse för euro i Sverige och Danmark

Folkpartiets ledning kräver att en ny folkomröstning om euron ska hållas i Sverige senast 2011, uppger svenska massmedier.

Den rådande finanskrisen har gjort frågan akut, säger partiledaren Jan Björklund. Under finanskrisen har styrkan med EU:s gemensamma valuta blivit tydlig, och
det var först när eurozonen agerade som krisen dämpades. Björklund anser att frågan är högaktuell med tanke på den kommande lågkonjunkturen.

De borgerliga partierna har beslutat att frågan inte tas upp under den här mandatperioden.
Statsminister Fredrik Reinfeldt sade nyligen att finanskrisen inte fått moderaterna att ändra ståndpunkt.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin meddelade i kväll att det inte blir någon ny folkomröstning om euron om oppositionen vinner nästa val.

Nejsidan vann en klar seger i folkomröstningen om EMU i september 2003.

Svenskarna har blivit mer positivt inställda till ett valutabyte, visade en utredningen nyligen.
De flesta svenskar vill i alla fall ha kvar kronan.
Eurofrågan aktuell också i Danmark
Den rådande finanskrisen verkar även ha fått danskarna att se över sin inställning till euron. Enligt en opinionsundersökning som publicerades i den danska tidningen Politiken i dag stöder 52 procent av dem som deltog i undersökningen att euron ska tas i bruk i Danmark.

Av dem som deltog i studien var 39 procent mot ibruktagandet av euron medan nio procent inte kunde ta ställning till frågan. Totalt deltog 1 185 danskar i opinionsundersökningen.

Andelen personer som stöder euron har ökat med sju procentenheter under se senaste två veckorna. En orsak till detta anses vara det faktum att den danska nationalbanken höjde grundräntan till 5, 5 procent. De danska räntorna är 1,75 procent högre än räntorna i euroområdet.

Danskarna röstade emot euron vid en folkomröstning år 2000. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har lovat anordna en ny folkomröstning före år 2011.
(Av Maria von Kraemer)