Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bush gratulerar Obama

Från 2008
Uppdaterad 30.06.2014 10:17.

USA:s president George Bush har gratulerat Barack Obama för segern i presidentvalet i USA. Bush kallar Obamas seger imponerande och lovar samarbeta i övergången.

Enligt Bush är valet av Obama till USA:s nästa president ett historiskt genombrott i ett land som har haft stora problem med medborgerliga rättigheter.

Bush säger att han ser fram emot att Obama besöker Vita huset.

Obama gratuleras världen över

Gratulationer till Obamas seger har också strömmat in från världens ledare. EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso säger att det nu är tid att förnya relationerna mellan EU och USA. Den ekonomiska krisen måste omvändas till att bli en ny möjlighet för en ny värld, säger han.

EU har försökt pressa USA att underteckna avtal om en minskning av växthusutsläpp. EU vill också öka den globala övervakningen av finansinstituten på grund av den pågående krisen.

Nöjda ledare i Europa

Statsledarna i Europa är överlag nöjda med Obamas seger.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown konstaterar att de goda relationerna mellan USA och Storbritannien är viktiga för stabiliteten. Brown säger att han och Obama har många liknande värderingar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade Obama till den historiska segern.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skrev i ett gratulationsbrev att det amerikanska folket har valt förändring, öppenhet och optimism.

Rysslands president Dmitrij Medvedev hoppas att Barack Obama vidtar åtgärder för att förbättra de dåliga relationerna till Ryssland.

Relationerna har varit kyliga sedan krisen i Georgien i somras.

Hoppfullt i Mellanöstern

Den irakiske utrikesministern Hoshyar Zebari tror inte att valet av Barack Obama leder till något snabbt tillbakadragande av de amerikanska trupperna från Irak. Zebari hoppas att Irak och USA nu kan åstadkomma ett framgångsrikt kompanjonskap.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hoppas att Obama kan få fart på fredssträvandena i Mellanöstern. Palestinierfrågan och lösningen av konflikten mellan Israel och arabvärlden har stor betydelse för världsfreden, sade Abbas.

Israels utrikesministerium ser Israels och USA:s framtid som ljus. Det israeliska utrikesministeriets informatör Ygal Palmor säger att Israel gratulerar två av Israels vänner; John McCain till en fin valkampanj och Barack Obama till segern.

Också Kinas president Hu Jintao och Japans premiärminister Taro Aso har gratulerat Obama.

Kings dröm verklig

Australiens premiärminister Kevin Rudd konstaterar att Obama har gjort medborgaraktivisten Martin Luther Kings dröm verklig. För 45 år sedan hade King en dröm om ett Amerika där män och kvinnor inte bedöms utgående från sin hudfärg utan från sin karaktär, sade Rudd.