Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt hårdare krav på Mugabes avgång

Från 2008

Zimbabwes president Robert Mugabe har kört landet i botten och allt fler kräver hans avgång. Såväl USA:s utrikesminister Condoleezza Rice som den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu går nu hårt ut mot Mugabe.
av Kristoffer Lieng

Enligt USA:s utrikesminister Condoleezza Rice är det hög tid för Mugabe att lämna makten. Grannländerna måste tvinga honom bort från makten, sa Rice i dag i Köpenhamn.

Enligt Tutu måste Mugabe tvingas bort med våld ifall han inte avgår självmant. Hittills har Mugabe ändå vägrat och de välutbildade flyr ett Zimbabwe där arbetslösheten är skyhög och fattigdomen utbredd. Dessutom ser den pågående koleraepidimin i landet ut att bli allt värre.

Oppositionen består främst av MDC, Movement for Democratic Change som leds av Morgan Tsvangirai som i somras väntades bli premiärminister i en samlingsregering. Mugabe verkar ändå inte vilja dela på makten och han ville inte acceptera att inrikesministeriet och därmed även polisen enligt överenskommelsen skulle hamna under MDC:s kontroll.

Brokig opposition

Oppositionspartiet MDC bildades år 2000 som en brokig samlingsrörelse för alla motståndare till Mugabe, allt från svarta arbetare som hade tröttnat på att se sin levnadsstandard sjunka, till vita farmare som vill få tillbaka sina egendomar.

Ungefär hälften av befolkningen uppges fortfarande stödja Mugabe och han är en knepig motståndare för den hederliga och splittrade oppositionen, menar Zimbabwekännaren Mai Palmberg vid Nordens Afrikainstitut i Uppsala.

Människorna i Zimbabwe lever med en föreställning om att väst ska komma och ställa allt till rätta men det hjälper inte att hälla en massa pengar över Zimbabwe, menar Mai Palmberg.

Den svenske kirurgen och forskaren Johan von Schreeb håller med. För 14 år sedan startade han Läkare utan Gränsers svenska sektion och han har arbetat med katastrofhjälp vid ett flertal stora katastrofer i exempelvis Thailand, Rwanda, Kashmir och Libanon. Numera forskar han i internationell katastrofhjälp vid Karolinska institutet i Stockholm och han menar att synen på hjälpinsatser är lite ensidig i väst.

Bistånd ofta på givarens villkor

Von Schreeb har lång erfarenhet som hjälparbetare runt om i världen och tycker att hjälporganisationer ofta har en ensidig syn på hjälparbete.
- Man lever kvar i en gammal föreställning om att den vite mannen ska lösa den svarte mannens problem och hjälparbetet sker alltför ofta på givarens villkor och man glömmer bort mottagarnas behov, säger von Schreeb.

En plats där hjälparbetare skulle kunna göra nytta nu är Zimbabwe men det är viktigt att det sker på lokalbefolkningens villkor och att man lyckas bygga upp ett förtroende hos dem.
- Koleraepidemin skulle man ganska lätt få bukt med om internationella hjälporganisationer bara fick komma in i landet och arbeta utan att störas av de lokala myndigheterna, menar von Schreeb. Det verkar alltså vara lättare att bli kvitt koleran än att bli kvitt Mugabe.
(Av Rabbe Nilsson)