Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Olav S. Melin till Tankesmedjan

Från 2008

Olav S. Melin knyts till den finlandssvenska Tankesmedjan. Melin blir ny informationsansvarig efter Dan Ekholm som avgick förra veckan. Tankesmedjans framtid har dryftats vid ett styrelsemöte i dag.

Olav S. Melin anställs vid Tankesmedjan med omedelbar verkan.

Styrelsen är också nu överens om en verksamhetsplan för Tankesmedjan. Planen ska presenteras om en vecka. Efter det informeras närmare om planen och det blir uttryckligen Olav S.Melin som sköter den informationen.
Sandberg bad om avsked på måndag
Tankesmedjans styrelse behandlade också Siv Sandbergs avskedsansökan vid sitt möte. Sandberg lämnade in sin avskedsansökan på måndag morgon.

Broo kommenterade inte avskedsansökan närmare. Han sade bara att det är synd att en duktig person lämnar smedjan.

Enligt Sandberg saknar Tankesmedjan förutsättningar att fungera som planerat och hon anser att hon själv kan vara mer produktiv på något annat håll.
Hon säger också att det är bättre att de som har förtroende för varandra fortsätter i Tankesmedjan.

I en intervju för Svenska Yle säger Sandberg att det var någonting i Tankesmedjans konstruktion som gjorde henne uppgiven och passiv. Verksamheten låste sig, och entusiasmen inom smedjan för finlandssvenska frågor var inte vad den borde vara, säger Sandberg.

Sandberg har för avsikt att fortsätta med sina forskningsprojekt vid Åbo Akademi.

Ekholm avgick förra veckan

Förra veckan lämnade smedjans informationsansvariga Dan Ekholm sin post. Av de ursprungliga finns nu bara direktör Nils-Erik Forsgård och assistenten Helena Andersson kvar på Tankesmedjan.

Bakom den finlandssvenska Tankesmedjan står ett flertal finlandssvenska fonder. Sedan smedjan lanserades i fjol har intresset och förväntningarna varit enorma. De konkreta resultaten har ändå lyst med sin frånvaro.

Tre månader efter att arbetet på Lönnrotsgatan 3 i Helsingfors körde i gång saknar smedjan fortfarande ett officiellt namn och verksamhetsplan.

(Av Ann-Lis Fredriksson)