Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Gazproms vice-vd beskyller Ukraina

Från 2009

Den ryska gasjätten Gazproms vice-vd Alexander Medvedev har upprepat sina anklagelser om att Ukraina stjäl gas som är avsedd för Europa. Enligt honom har Ukraina stulit 35 miljoner kubikmeter gas.
Ukraina tillbakavisar beskyllningarna och varnar för att gasleveranserna till Europa kan försvåras märkbart under de kommande tio dagarna om Ryssland inte ökar sin gasexport till Europa.
I dag har redan flera EU-länder uppgett att de har problem med gasleveranserna.
Alexander Medvedev har i dag i Prag förhandlat med representanter för EU om gastvisten. I går besökte i sin tur en ukrainsk delegation Prag. Tjeckien är under det första halvåret i år ordförandeland för EU.
Enligt Medvedev är det omöjligt att fortsätta förhandlingarna med Ukraina eftersom Ukraina inte har kommit med något kontruktivt förslag till hur man ska lösa konflikten.
Enligt Medvedev är Gazprom redo att uppfylla sina förpliktelser till EU och kommer att göra allt för att få Ukraina att uppfylla sina plikter som genomfartsland.
Ryssland har brutit sina gasleveranser till Ukraina på grund av att Ukraina enligt Ryssland inte betalt gamla räkningar. Länderna är också oense om priset på årets gasleveranser.
Ryssland står för 40 procent av EU:s gasleveranser
EU:s ordförandeland Tjeckien uppger för sin del att landet inte kommer att blanda sig i gastvisten mellan Ryssland och Ukraina. Tjeckien kräver också att länderna ska nå en lösning i tvisten så snabbt som möjligt.
Tjeckiens vice premiärminister Alexandr Vondra säger ändå att det kan uppstå problem om krisen drar ut på tiden. Han påpekar också att EU har tillräckligt stora gasreserver för tillfället.
Över 40 procent av gasleveranserna till EU kommer från Ryssland, och största delen via Ukraina.