Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo gav grönt ljus för Aers rapport

Från 2009

I motsats till Västra Nylands sjukvårdsområde är nämnden för Lojos sjukvårdsområde riktigt nöjd med den rapport som utredningsmannen Juhani Aer har gjort upp över psykiatrin inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. Lojo sjukvårdsområde beslöt igår att ge ett godkännande utlåtande åt HNS styrelse med motiveringen att huvudlinjerna i rapporten är i rätt riktning med tanke på psykiatrin i Lojo.

Enligt Juhani Aers rapport skall Ekåsens sjukhus i Ekenäs stängas och patienterna därifrån flyttas till sjukhusen i Lojo och Jorv. Det här är helt möjligt för Lojos del säger Tuula Jämsen som är ordförande för nämnden för Lojos sjukvårdsområde. Man har redan ritningar klara för en tillbyggnad och plats har reserverats intill nuvarande sjukhus. Det är bara för HNS styrelse att bevilja pengar för bygget, säger Jämsen, som ändå räknar med att det kan gå till år 2011 eller 2012 innan man kan sätta igång.

Enligt Jämsen vill inte Lojo roffa åt sig resurser från Ekenäs genom att driva igenom de målsättningar som Juhani Aer föreslår, men i Lojo anser man att Ekenäs inte längre kommer att ha möjlighet att bedriva verksamhet i Ekåsens sjukhus och vill därför hjälpa till.

I motsats till Lojo sjukvårdsområde hittade nämnden för Västra Nylands sjukvårdområde många fel och brister i Aers rapport, bland annat hänvisningar till källor som i verkligheten inte existerade. Några fel för Lojos del kunde Lojos nämnd för sin del inte konstatera på sitt möte igår. Enligt Jämsen uppfyller Aers rapport alla förväntningar som kan ställas på en dylik utredning. Hon tycker att man har gått riktigt tillräckligt på djupet i psykiatrifrågorna inom HNS.

(Av Mikael Wikström)