Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekåsen delar Västnyland

Från 2009
Huvudbyggnaden vid Ekåsens psykiatriska sjukhus.
Bild: YLE / Börje Broberg

Åsikterna om hur den psykiatriska vården ska organiseras inom HNS går isär i kommunerna i Västnyland. I torsdags beslöt grundtrygghetsnämnden i Hangö att enhälligt godkänna förslaget att Ekåsens sjukhus i Ekenäs kan stängas till förmån för en psykiatrisk avdelning vid Västra Nylands sjukhus. I Ingå vill grundtrygghetsnämnden bevara Ekåsens sjukhus, men är också positivt inställda till en ny psykiatrisk avdelning vid Västra Nylands sjukhus ifall Ekåsens stängs.

SFP:s Barbro Wikberg, viceordförande i grundtrygghetsnämnden i Hangö, är medveten om att det här är en känslig fråga och att beslutet kan förändras då ärendet förs vidare till stadsstyrelsen.
-I nämnden var vi enhälliga, men vi får se vad som händer i stadsstyrelsen.

I Hangö vill politikerna i grundtrygghetsnämnden satsa på en psykiatrisk avdelning med mellan 50 och 60 bäddplatser intill Västra Nylands sjukhus. Det här beror på att nämnden Västra Nylands sjukvårdsområde i mars 2007 godkände att sjukvårdsområdet fortsätter att planera en förflyttning av den psykiatriska verksamhet som regionen behöver. Det här beslutet fattades i samband med att investeringsplanen godkändes.

Yle Västnyland berättade tidigare i veckan att grundtrygghetsnämnden i Ingå är negativ till en stängning av Ekåsen. Grundtrygghetsnämndens ordförande Barbro Viljanen understryker särskilt de svenskspråkiga kommunbornas möjligheten att i Ekåsen få vård på sitt eget modersmål.

Grundtrygghetsnämndens ordförande i Hangö, Ulf Lindström, SDP, säger att nämnden för VNS har fattat ett beslut redan tidigare, och att politikerna måste ha en enhetlig linje.
Stadsstyrelsen i Raseborg kommer att behandla Ekåsenärendet på sitt möte på måndag.
Ulf Heimberg som är stadsstyrelsens ordförande i Raseborg tror att Hangö grundtrygghetsnämnds förslag till stadsstyrelsen om att stänga Ekåsens psykiatriska sjukhus kommer att försämra Raseborgs situation som förespråkare av fortsatt verksamhet på Ekåsens.

- Jag är lite bekymrad efter att ha hört Hangös representanter uttala sig om att godkänna rapportens innehåll. Jag tycker att våra grannkommuner som har varit för att stänga Ekåsen kanske borde ha hört Raseborg först. Vår argumentering skulle kanske också ha varit bra att ta i beaktande.

(Av Marica Hildén)