Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini avvaktar med appell mot rasism

Från 2009
Sannfinländarnas ordförande Timo Soini
Bild: Yle/Andreas von Weissenberg

Sannfinländarna har ännu inte ställt sig bakom den antirasistiska deklaration som Svenska folkpartiet driver på. Det har däremot de övriga riksdagspartierna gjort och målet är att skriva under uppropet om en vecka.

Partierna skulle förbinda sig till nolltolerans mot rasistiska åsikter inför EU-valet.

Deklarationen är besvärlig för Sannfinländarna främst på grund av den kontroversiella Helsingforspolitikern Jussi Halla-aho. Det kan bli svårt att nominera honom till EU-valet ifall partiet skriver under deklarationen mot rasism.

- Sannfinländarna har inte ännu kvitterat det slutliga förslaget och så vitt jag vet har de andra partierna gjort det, säger pådrivaren bakom appellen, SFP:s ordförande Stefan Wallin.

Soini kritiserar SFP:s förfarande
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini gillar inte tanken på att skriva under något som SFP lägger under näsan på honom.- De andra partiledarna borde komma och tala med mig. Det skulle vara rätt förfarande, menar Soini.
Enligt SFP:s partisekreterare Ulla Achrén är Soini i princip ändå överens om innehållet i appellen.

På lördag ska Sannfinländarna nominera de sista kandidaterna till EU-valet till den gemensamma listan med kristdemokraterna och partiledningen står inför ett svårt val.

Halla-aho eller ej?
Ska man låta Jussi Halla-aho kämpa om en plats i Europaparlamentet trots att hans skriverier som bäst prövas av åklagaren? Eller ska man säga nej och riskera att gå miste om en stor mängd röster. Halla-ahos stödtrupper har redan börjat samla in namn för en egen lista till valet.

Kandidatnomineringen vill Soini över huvud taget inte kommentera före lördag.

Riksåklagarämbetet väntas meddela i på fredag om texterna på Jussi Halla-ahos blogg leder till åtal för hets mot folkgrupp.

Deklarationen mot rasism påminner om ett motsvarande europeiskt upprop från 1998. Den nya texten påminner om den gamla men handlar uttryckligen om det kommande EU-valet och om rasism, inte om mänskliga rättigheter i allmänhet.
(Av Pamela Friström)