Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kaptenen på oljeutsläppsfartyget greps

Publicerad 30.03.2009 17:15.
Ett oljeutsläpp från ett fartyg som lämnade Nådendals hamn veckoslutet 28-29 mars 2009

Polisen har gripit kaptenen på ett fartyg misstänkt för att ha släppt ut den olja som upptäckts i Skärgårdshavet.
Kaptenen förhörs och man har också förhört vittnen. Polisen har i förundersökningarna samarbetat med Gränsbevakningen och har fått hjälp också av andra myndigheter.
I utredningarna har det med säkerhet kommit fram att den lätta brännoljan härstammar från ett fartyg. Oljeförekomsten stämmer in med fartygets rutt.
Det är fortfarande svårt att säga hur stort oljeutsläppet är, men polisen betecknar mängden som betydande. Man fortsätter också utredningarna för att utesluta att inte oljan härstammar från flera källor än det misstänkta fartyget.
Olja på ett stort område
Oljan som rann ut i Nådendals hamn i går har spritt sig långt ut på Skärgårdshavet, uppger Gränsbevakningen. Man har upptäckt olja så långt som vid i Lemland i Ledsundet på Åland.
Gränsbevakningens övervakningsflygplan kartlade i dag oljeutsläppets omfattning. Övervakningsflyget följde farleden från Nådendal till Sottunga på Åland och Gränsbevakningen kunde bekräfta att det finns olja ända fram till Sottunga. Det är ändå inte frågan om ett stort enhetligt oljebälte, utan många mindre oljefläckar.
Mycket olja finns det också i Nådendals hamn där hamnbassängen är full med olja. Oljebommar har lagts ut.
Lätt brännolja avdunstar snabbt
Den olja som runnit ut i havet är troligen lätt brännolja och det leder inte till några oljebekämpningsåtgärder. Också isförhållandena gör det omöjligt att samla in oljan.
Man tror inte att oljan ska leda till omfattande miljöskador eftersom lätt brännolja avdunstar snabbt. För naturen är oljan ändå farlig om det bildas tjocka lager av olja.

Inget läckage vid Fortum
Fortum har för sin del meddelat att oljan inte kommer från bolagets kraftverk i Nådendal, trots att de första misstankarna riktades mot det hållet. Enligt Fortum undersöktes kraftverket efter de första rapporterna och några läckage har inte påträffats.
Redan i går på dagen kom de första rapporterna om att det luktade olja i Nådendal.

show_rss.php?id=5
(Av Rabbe Nilsson)