Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hundratals människor firade lantdagen

Från 2009
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Hundratals Borgåbor och turister firade lantdagsjubileum i Borgå på lördagen. Trafiken löpte någorlunda bra, men det blev brist på parkeringsplatser i närheten av Gamla stan.

Det var en härlig stämning i Gamla stan i Borgå i lördags då både stadsbor och turister firade att det har gått 200 år sedan Rysslands kejsare Alexander den I öppnade lantdagen i Borgå.
Program för såväl barn som vuxna erbjöds. De vuxna kunde titta på dans och utställningar samt delta i guidade rundvandringar om lantdagen i Gamla stan. Barnen fick se på dockteater och cirkuskonster och restaurangerna i staden bjöd på menyer i lantdagens anda för alla åldrar.

Turistchef Pipsa Kyöstiö vid stadens turistbyrå kunde till sin glädje konstatera att flera hundra personer hade tittat in på turistbyrån under lördagen. Stadsstyrelsens ordförande Kaj Bärlund öppnade lantdagsfestligheterna för allmänheten och konstaterade hur viktigt det är att inte endast statens inbjudna gäster får ta del i firandet. Lantdagens 200-årsjubileum är avsett för alla, både Borgåbor och turister. Intresserade kunde förutom i Borgå kalas-evenemangen i Gamla stan under eftermiddagen också delta i lantdagsbaler under kvällen. På söndagen var det dags för ekumenisk festgudstjänst i Borgå domkyrka. Dessutom ordnades en festkonsert i domkyrkan senare på kvällen.
(Av Katarina Andersson)