Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Olika syn på föräldraledigheten i Norden

Från 2009
far och son på soffran
Bild: Yle

Nästan två av tre svenskar tycker att båda föräldrarna ska ta ut lika mycket föräldraledighet. I Finland, Danmark och Norge är det däremot betydligt fler som anser att mamman ska vara hemma längre.

I fråga om föräldraledighet är norrmännen de mest traditionella i Norden. Över hälften av norrmännen anser att mamman ska ta ut mera föräldraledighet än pappan. Däremot tycker två av tre svenskar att båda föräldrarna ska vara lediga lika länge.
Här i Finland tycker varannan finländare att båda föräldrarna ska vara lediga lika länge. Trots det tar finländska pappor ut minst föräldraledighet i hela Norden.

Undesökningen är en del av en gemensam opinionsundersökning som Yle och de nordiska rundradiobolagen SVT, NRK och DR låtit göra i Finland, Danmark, Norge och Sverige.

Vilka nordiska pappor tar ut mest föräldraledighet?

Finland: 2008 var männens andel av föräldradagarna 6,6% (Källa:FPA)
Sverige: 2008 var pappornas andel av föräldradagarna 21,5 % (Källa: Försäkringskassan)
Norge: 2008 var männens andel av föräldradagarna 12,3% (Källa: NAV)
Danmark: 2008 var männens andel av föräldradagarna 7,57 % (Källa: Danmarks statistik)

Hur stor andel av barnen är på dagis?
Av de nordiska länderna är det Finland som har lägst andel barn på dagis. I Finland går bara 67% av 3-åringarna på dagis. Däremot i Danmark, Norge och Sverige är mer än 90% av alla barn på dagis vid 3-års ålder.

I Danmark börjar barnen tidigare på dagis än i övriga länder, där är 16% av 0-åringarna och 88% av 1-åringarna på dagis. Och i Sverige är inga 0-åringar på dagis medan 49 % av 1-åringarna går på dagis.

Fakta om föräldraledighet i Norden
(Av Ann-Lis Fredriksson)