Thors dömer ut Samlingspartiets kritik
Alla samlingspartister lever inte upp till den antirasistiska appell som alla partier utom Sannfinländarna nyligen undertecknade, säger migrationsminister Astrid Thors (SFP).
Hon svarar på de senaste dagarnas kritik mot flyktingpolitik - en kritik som enligt Thors drabbar vanliga arbetande utländska medborgare i Finland.
Thors beskyller Samlingspartiet och Sannfinländarna för att utnyttja en växande intolerans i samhället.
– Man försöker fiska i grumliga vatten, säger migrationsministern.
När en ändring av utlänningslagen debatterades i riksdagen förra veckan sa Ben Zyskowicz (Saml) att Thors och hennes tjänstemän har ett attitydproblem när det gäller att minska antalet obefogade asylansökningar.
Thors säger att det kan råda en viss politisk nervositet inom Samlingspartiet, och låter förstå att det beror på Sannfinländarnas växande väljarstöd.
Hon uppmanar Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen uttala sig i bråket. Thors säger att en del av Katainens partikamrater inte har levt upp till den antirasistiska appellen som partiledarna skrev under förra veckan.
– Vissa uttalanden i riksdagsdebatten hade inte det ansvar som appellen förutsätter.
Svårt att förstå kritiken
Astrid Thors har överlag svårt att förstå samlingspartisternas kritik eftersom regeringsbesluten om den nya utlänningslagen var enhälliga.
I februari kom regeringen inklusive SFP också överens om att färre människor borde söka asyl i Finland. Därför ska asylreglerna förenhetligas med resten av Norden.
- Vi måste granska att vi i de nordiska länderna bedömer ursprungsländerna på samma sätt, säger Thors som ska verkställa regeringens beslut.
Enligt Thors har det att Sverige skärpte sin inställning till asylsökande från Irak lett till att fler människor har kommit till Finland i stället. Nu försöker man åstadkomma ett avtal om återvändande med Irak och Afghanistan. Dessutom kommer myndigheterna att kontrollera noggrannare att minderåriga asylsökande faktiskt är under 18 år.
I fjol var antalet asylsökande i Finland 4 016, i Sverige 24 350, i Norge 14 430 och i Danmark 2 360.
(Av Stefan Nordgren)