Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama försöker stoppa tortyrbilder

Från 2009
President Obama talar till den iranska folket 20.3.2009
Bild: Yle/The White House

USA:s president Barack Obama försöker hindra att bilderna på fångar som har torterats i Afghanistan och USA publiceras.
Vita husets talesman Robert Gibbs säger att regeringen ämnar hänvisa till att publiceringen av bilderna kan utgöra en säkerhetsrisk.
Enligt ett domstolsbeslut måste bilderna publiceras före den 28 maj och regeringen har tidigare sagt att man inte tänker överklaga det beslutet.
Obama har sagt att han på intet sätt vill försvara tortyr som förhörsmetod, men att publicerandet av bilderna kan förstärka antiamerikanska opinioner och därmed försvåra USA:s arbete i Irak och Afghanistan. Också de amerikanska truppernas säkerhet kan äventyras.

Gamla bilder
De fotografier som nu är föremål för debatt är inte nyligen tagna bilder. Det är ett tjugotal fotografier tagna före och efter Abu Ghraibskandalen för fem år sen och de har samlats in av försvarsministeriet i utredningar kring övergrepp i samband med förhör.

Medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union har fört en lång juridisk kamp för ett offentliggörande av alla fotografier som har med förhör och fångenskap i Irak och Afghanistan att göra. För två månader sedan vann medborgarrättsorganisationen den striden.

Människorättsorganisationer besvikna
Men i stället för att acceptera domen kommer Obamaadministrationen nu att överklaga. Obamas helomvändning kom efter starka påtryckningar från hans egna generaler och efter att han själv sett bilderna.

Beslutet beskrivs som en djup besvikelse av människorättsorganisationen Human Rights Watch som nu ifrågasätter Obamas löfte om öppenhet i sin administration.