Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fiskguide hjälper till med etiska val

Publicerad 14.05.2009 16:50.
Abborre i nät

Världsnaturfonden WWF har uppdaterat sin fiskguide som ska ge kunden en vägvisare om vilka fiskar man kan äta utan att utarma fiskbeståndet och belasta miljön.

Den nya guiden, som är en uppdaterad version av den från år 2006, ges ut i Finland, Sverige, Norge och Danmark i dag.

Guiden ser i stort sett likadan ut i alla nordiska länder, men vissa skillnader finns. Till exempel finns det i den finländska guiden fler insjöfiskar, vilket samtidigt betyder att antalet "gröna" arter är större.

Fler arter med i den nya guiden
Fiskarterna är grupperade enligt färg, grön för de arter det är fritt fram att konsumera, gult för de arter där konsumenten borde tänka efter före ett köpebeslut och rött för de arter som man borde unvika helt.

Fiskguiden är en liten broschyr som konsumenten lätt kan bära med sig. Guiden innehåller nu dubbelt så många arter som broshyren från år 2006. Exempel på arter som får grönt ljus är alla inhemska arter med undantag för havsöring och ål, makrill samt räkor från Nordsjön.
Lax, regnbågsforell och hummer tveksamma val

Lax, regnbågsforell och hummer hamnar på gula listan. Köp alltså dessa arter bara om du inte får tag på någon fisk med grön beteckning.

Arter som borde få konsumenten att se rött är bland annat färsk tonfisk och tropiska räkor.

Vissa arter har bytt grupp och har en ny färgbeteckning i den uppdaterade guiden. Till exempel är det nu fritt fram att konsumera torsk från Barents hav, den finns alltså med på den gröna listan. Den vilda laxen har flyttat från den röda gruppen till den gula.

Torsken ett svårt kapitel
Torsken är för övrigt ett lite krångligare kapitel för konsumenten. Den kan vara grön, gul eller röd, helt beroende på varifrån den härstammar.

Torsk från Barents hav är det fritt fram att konsumera, medan torsk från östra Östersjön har gul beteckning och torsk från västra Östersjön och Nordsjön hamnar på den förbjudna, alltså röda listan.

WWF rekommenderar inhemsk fisk

WWF rekommenderar att man konsumerar i första hand inhemsk fisk eller fisk som har tilldelats miljöcertifikatet MSC (Marine Stewardship Council). Fisk med MSC-certifikat är alltid fångad på ett ekologiskt hållbart sätt.

I Tyskland, Nederländerna och England går det redan att nu att få tag på stora mängder MSC-märkt fisk. Också i Norden blir produkterna fler; i Finland finns nu 25 fiskprodukter med miljöcertifikatet, säger Sampsa Vilhunen, som är havssakunnig på WWF i Finland.

Svenskspråkig fiskguide enbart i Sverigeversion

Den nya fiskguiden går att beställa via
WWF (på finska)

Då får man hem den lilla guiden i fickformat på posten. Guiden kan också läsas på webben på samma adress.

Fiskguiden, som på finska går under namnet "Meren herkkuja",
går att få på svenska bara om man väljer den version som producerats för förhållandena i Sverige. Det finns dock skillnader mellan den svenska och den finländska guiden.
(Av Anne-Sofie Pesola)