Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Halkebeslutet ett slag i ansiktet"

Från 2009
Dagstidningar.
Bild: Yle

Gårdagens Halkebeslut var som ett slag i ansiktet, tycker nästan alla tidningar som tar upp ämnet på sin ledarspalt i dag.

Protestlistor, utlåtanden och vädjanden klingade för döva öron, konstaterar Vasabladet i dag. Centern vägrade ge upp sin idé om ett förvaltningsområde som är skräddarsytt för partiets egna behov och som uppenbarligen är en förberedelse för en framtida valkretsändring.

Tidningen Pohjalainen tycker också att beslutet är emot all vett och reson - främst därför att regionens största stad Karleby med över hälften av landskapets befolkning, också ville ha samarbete söderut.

Tidningen Keski-Pohjanmaa hoppas att den långa och hetsiga tvisten om Mellersta Österbotten är slut för gott. Enligt tidningen kommer beslutet inte att splittra språkgemenskapen, eftersom alla organisatoriska förbindelser kommer att behållas.

Vasas polis- och räddningsväsen kommer fortfarande att ansvara för Mellersta Österbotten och Jakobstad, valkretsindelningen i riksdagsval rubbas inte och områdesfördelningen för kustens skogscentral förblir också oförändrad.

Det här berättar just hur sjukt beslutet är, säger Hufvudstadsbladet. Varför ska man då ändra på resten? Folktingsordföranden Anna-Maija Henriksson svarar att det handlar om två saker: Centerns maktpolitik och den samlingspartistiske ministern Jyri Häkämies.

Häkämies svek den av partiordförande Jyrki Katainen försvarade södra orienteringen, men han röstade knappast emot Katainens vilja, tror Åbo Underrättelser. Att Jan Vapaavuori som partiets andra minister i gruppen röstade för en kompromiss att bara Karleby går söderut, ändrar inte på partiets skuld, utan gjorde tvärtom att gruppens ordförande Mari Kiviniemi kunde avgöra förr norr.

Det går inte längre att lita på andra, skriver Vasabladet. Inte ens en ministergrupp i eget land. Måttet får nog vara rågat om vi i Finland drar regionala förvaltningsgränser enligt den stil som tillämpas i postkommunistiska öststater - allt i ett syfte att spränga bosättningsområden för minoriteter.

Hufvudstadsbladet har inte tidigare velat tro på konspirationsteorier riktade mot svenskan i Finland, men frågan är vad man nu ska säga. Gränsen mellan total likgiltighet och ren och skär illvilja, framstår plötsligt som allt mer diffus.

Det som nu bör göras, måste ske lokalt, säger Österbottens Tidning. Majoriteten av Karlebypolitikerna föredrar ett samarbete med Jakobstad, Pedersöre och Vasa och nu är det dags att byta landskapsförbund från Mellersta Österbotten till Österbotten. Förslaget kommer upp i stadsfullmäktige och har reella möjligheter att gå igenom.
(Av Sara Mannsén)