Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ateistisk bussreklam provocerar

Fritänkarnas och Humanistförbundets reklamtext på en buss.

Fritänkarna och Humanistförbundet lanserade i dag en ny reklamkampanj på Helsingforsbussarna. Reklamtexterna har redan väckt diskussion på grund av sitt provokativa budskap.

Reklamerna skyltar bland annat med texten "Gud finns troligtvis inte" och uppmanar folk att sluta stressa över trosfrågor.

En del busschaufförer i Helsingfors ställer sig motsträviga till att behöva köra omkring med sådan reklam på sin buss, men ingen har ändå anmält sig frånvarande från arbetsskiftet på grund av detta.

I Åbo och Tammerfors var man tvungen att ändra på texten för att reklamen skulle godkännas - men i Helsingfors lanseras den alltså som sådan i dag.

Biskop Gustav Björkstrand tycker att bussreklamen inte följer vår västerländska kultur eftersom den går till angrepp mot folks övertygelse.

Idén till kampanjen kommer ursprungligen från England, där kyrkan skrämt upp folk i bussarna med varningar om helvetet. Vi ville göra en motkampanj till det här, förklarar ordförande för Fritänkarna Jussi K. Niemelä.

Även om kyrkan inte har skrämt upp någon med helvetet här i Finland, ville vi väcka diskussion och framföra insikten att ens personliga övertygelse inte nödvändigtvis behöver vara av religiös natur, berättar Niemelä.

(Av Frida Ahtokari)