Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Parkvakter skall få slut på tiggande

Från 2009
En tiggare på gatan i Helsingfors
Bild: Yle

Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen föreslår att staden skall ta i bruk ett system med parkvakter för att få ett slut på tiggande. Pajunens idé delar åsikterna bland ledamöterna i stadsfullmäktige.

Parkvakternas uppgift skulle vara att köra bort alla tiggare från Helsingfors gator. Vakterna skulle till och med ha möjlighet att ge böter åt människor som tigger.

Samlingspartiets Arja Karhuvaara anser att parkvakterna kunde vara en möjlighet. Hon påpekar att det är viktigt att bestraffa den som tigger, eftersom hon inte ser att parkvakterna annars gör någon nytta. Karhuvaara föreslår att den som t.ex. inte skulle betala sina böter, inte skulle få komma in i landet innan böterna är betalda.

De grönas Otto Lehtipuu håller sig till en försiktigare linje. Han säger att parkvakter skulle innebära en ytterligare ordningsvakt i samhället, vilket han inte tycker om. Lehtipuu tror inte att böter skulle vara ett bra straffmedel, eftersom tiggare redan från förut är fattiga.

Jan D. Oker-Blom från SFP anser att parkvakter kunde vara en bra idé ifall de också skulle ha andra uppgifter än att vakta tiggare. Parkvakter kunde enligt Oker-Blom se till att människor inte skräpar ner parker och gator.
Gällande tiggarfrågan efterlyser Oker-Blom långsiktigare lösningar och bland annat bättre samarbete mellan EU-länder.