Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Borgå firade lantdagen

Från 2009
Affisch för Borgå lantdagsjubileum
Bild: YLE/ Katarina Andersson

Den största festen under Borgås jubileumsår hölls på lördag. För exakt 200 år sedan avslutade Alexander den första Borgå lantdag och det ville man uppmärksamma. Det kryllade av festgäster på gatorna och torget.

Stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander säger att firandet är identiskt med hur det såg ut år 1809. Då utropade Rysslands kejsare, Alexander den första, Finland till ett autonomt storfurstendöme.
– Med den här dagen ville vi att alla borgåbor och besökare skulle få ta del av det sista programmet i vårt lantdagsfirande.

På torget i gamla staden kom självaste kejsaren på besök och talen som lästes upp var i äkta 1800-tals anda. Förutom musik, dans och guidade turer, ville man satsa extra mycket på stämningen. Festfolket uppmanades klä sig i tidsenlig klädsel, och många kom faktiskt i långa klänningar och soldatuniformer. Paraplyn och solfjädrar hörde också till gatubilden.

Inför lantdagfriandet har de gamla historiska byggnaderna i gamla staden piffats upp med belysning. Evenemangen fram till i dag har varit många. Kulturdirektör Susanna Haartman säger att det också grundats en historisk förening.
– Men framförallt känner borgåborna till sin historia bättre än förr.
Lantdagsmännen var samlade i Borgå i fyra månader år 1809.

(Av Stefan Nordgren)