Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kritik mot svininfluensavaccin

Från 2009
Bild: AP Graphics Bank

De första leveranserna av svininfluensavaccinet anländer till Finland i höst. Finland har köpt hittills 5,3 miljoner doser vaccin för sammanlagt 37 miljoner euro.

Jyrki Kuoppala, ordförande för föreningen Rokotusinfo, som har som mål att informera om vaccinernas för och nackdelar, ser ändå skeptiskt på vaccinet. Enligt honom kan det vara farligt för hälsan.

Enligt Kuoppala innehåller det svininfluensavaccin som Finland köpt ett tilläggsämne, så kallad adjuvant. I den finns i sin tur det oljebaserade ämnet skvalen, som enligt Kuoppala kan förorsaka autoimmuna reaktioner. Det här innebär att immunförsvaret kan börja anfalla kroppens egna vävnader, vilket kan förorsaka bland annat nervskador.

Specialforslkare Rose-Marie Ölander på institutet för hälsa och välfärd tillbakavisar kritiken. Enligt henne handlar det närmast om spekulationer. Det finns mycket lite som pekar på att vaccinet skulle ha orsakat några nervproblem, säger Ölander.

Finland skulle heller aldrig beställa ett vaccin som inte har en trygg adjuvans, säger Ölander, men påpekar ändå att bieffekter säkert uppstår då fem miljoner människor vaccineras.

Kritik mot inhandlingen

Rokotusinfos ordförande Jyrki Kuoppala är också kritisk till hur vaccinet inhandlades. Vaccinet kostar mera än ett års dos av allt annat vaccin som används i Finland. Pengarna är bort från annan sjukvård, menar Kuoppala. Han misstänker också att läkemedelsbolagen har bra kontakter till de experter som beslutsfattarna använder sig av.

Kuoppala lyfter fram ett exempel från år 2007. Då fick vaccineringen i Finland stora summor pengar från läkemedlelsföretag. Glaxo Smith Klein, som Finland köpt sitt svininfluensavaccin av, var den absolut största finansiären, säger Kuoppala.

Dessutom ordnades aldrig någon konkurrensutsättning då svininfluensavaccinet köptes, utan ordern gick rakt till GSK.

Rose-Marie Ölander menar ändå att H1N1 kom med en sådan kraft att det inte fanns tid för en offentlig upphandling. I sådana fall har man rätt att göra en direkt upphandling, enligt upphandlingslagen. Valet föll på att göra ett direkt kontrakt med GSK.
(Av Anne-Sofie Pesola)